Siirry sivun sisältöön

Listerioosi ja raskaus

Listerioosi on Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama tauti.

Listeria monocytogenes -bakteeria esiintyy maaperässä, melko yleisesti pieniä määriä elintarvikkeissa sekä eläinten ja ihmisten (5 prosenttia) suoliston normaalifloorassa. Listerioosi on harvinainen. Raskaudenaikaisia listeriatartuntoja esiintyy Suomessa vuosittain 0-5. Taudinkuva on tavallisesti lievä hengitystieinfektio. Joskus taudinkuva voi olla ripulin tai kuumeisen influenssan kaltainen.

Listerian voi saada runsaasti listeriaa sisältävän, kuumentamattomana nautittavan ruoan välityksellä. Riskielintarvikkeita ovat erityisesti tuotteet, jotka on tarkoitettu syötäviksi kuumentamattomana, joilla on pitkä myyntiaika ja joissa Listeria pystyy lisääntymään. Raskaana olevan olisi syytä välttää etenkin pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja, pastöroidusta maidosta tehtyjä pehmeitä juustoja, tyhjiöpakattuja graavattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita sekä mätiä. Listeria voi lisääntyä jääkaappilämpötilassa.

Listeria leviää sikiöön joko istukan kautta tai nousevana infektiona emättimestä. Raskaana ollessa listeria voi aiheuttaa vakavan kohdun ja sikiön infektion, johon liittyy merkittävä riski keskenmenoon ja sikiön tai vastasyntyneen kuolemaan. Sikiölle vaarallinen listerioosi ilman äidin oireista infektiota on erittäin epätodennäköinen. Diagnoosi perustuu bakteeriviljelyyn, vasta-ainemäärityksistä on vain vähän apua.