Siirry sivun sisältöön

Suostumus seksuaalisiin tekoihin

Suostumus on keskeinen asia seksissä. Seksin osapuolten on varmistettava, että seksiin osallistuva on antanut suostumuksensa seksin tekemiseen.

Jokaisella ihmisellä on seksuaaliseen itsemääräämisoikeus ja oikeus seksuaaliseen loukkaamattomuuteen ja fyysiseen turvallisuuteen. Tämä tarkoittaa, että jokaisella on oikeus päättää kenen kanssa, milloin ja miten harrastaa seksiä. Näin ollen seksiin tarvitaan aina kummankin osapuolen suostumus. Esimerkiksi nukkuva tai muuten tiedottomassa tilassa oleva henkilö ei voi antaa suostumustaan seksiin.

Tutkimuksen mukaan uhrin lamaantuminen tai jäätyminen ovat tyypillisiä reaktioita raiskaustilanteessa. Lamaantuminen on ollut evoluutiossa henkiin jäämisen kannalta yksi keino selvitä uhkaavasta tilanteesta. Lamaantunut uhri on puolustuskyvytön eikä kykene taistelemaan väkivallan tekijää vastaan. Lamaantuminen on automaattinen reaktio, ei tietoinen valinta. Raiskatun hoidossa ja tukemisessa lamaantuminen tulee ottaa huomioon ja siitä tulee kertoa uhrille. Koska suuri osa ihmisistä lamaantuu väkivaltatilanteessa, on tärkeää, että asia tiedostetaan seksuaalirikosten uhrien tukemisessa ja ymmärretään suostumuksen merkitys.

Katso video:

Päivitetty 1.9.2023