Kaatuminen raskauden aikana

Kaatuminen on yleinen pelko raskaana olevilla.

 

Raskauden kannalta ulkoinen haitallinen tapahtuma edellyttää yleensä korkeaenergistä iskua/voimaa suoraan kohtuun (esimerkiksi auto-onnettomuus tai puristuminen). Varsin tavalliset kaatumiset polvilleen tai istualleen aiheuttavat hyvin harvoin ongelmia raskauden aikana. Mikäli raskaana oleva kaatuu polvilleen tai istualleen (matalaenerginen vamma), ei yhteydenotto sairaalaan ole yleensä välttämätön vaan kotona tilanteen seuraaminen riittää.

Sikiön normaali liikkuminen kaatumisen jälkeen on useimmiten hyvä merkki siitä, että kaikki on hyvin.

Korkeaenergisissä vammoissa, eli jos kaatuminen tapahtuu suoraan vatsalleen tai vatsaan kohdistuu suora isku, tulee olla yhteydessä synnytyssairaalan päivystykseen. Korkeaenergiseen vammaan liittyy veriryhmäimmunisoitumisen riski. Veriryhmältään Rh-negatiivinen raskaana oleva tarvitsee veriryhmäimmunisaatiota ehkäisevän suojauksen. Rh-positiivisella riskiä ei ole, eikä suojausta tarvita.

Jos kaatumisen tai iskun jälkeen esiintyy supistelua ja/tai verenvuotoa, raskaana oleva otetaan sairaalaseurantaan vähintään vuorokaudeksi. Jos supistuksia ja verenvuotoa ei esiinny ja sikiön vointi on ultraäänellä ja sydänäänirekisteröinnillä tarkistettuna hyvä, sairaalaseurantaa ei tarvita.

Milloin yhteys lääkäriin?

  • Matalaenerginen vamma, jonka jälkeen esiintyy supistuksia ja veristä vuotoa.
  • Korkeaenerginen vamma ja raskaana olevan veriryhmä on Rh-negatiivinen raskausviikoista riippumatta.
  • Korkeaenerginen vamma ja raskausviikot ovat yli 23 veriryhmästä riippumatta.
 

Kyllä

Päivitetty