Siirry sivun sisältöön

Kaksosraskauden synnytyksen hoito

Kaksossynnytyksen ponnistusvaiheessa on aina kahden kätilön lisäksi läsnä 1–2 lääkäriä. Tällä varmistetaan lasten mahdollisimman turvallinen syntymä, mikäli ponnistusvaiheessa ilmenee ongelmia.

Synnytyksen avautumisvaiheen hoito on sama kuin yksisikiöraskauksissa. Synnytyksen aikana molempien sikiöiden sykettä seurataan sydänäänikäyrästä. Mikäli seurannassa ilmenee viitteitä jommankumman sikiön ahdinkotilasta, voidaan missä tahansa synnytyksen vaiheessa siirtyä keisarileikkaukseen. A-sikiö synnytetään aivan kuten yksisikiöraskaudessa. A-sikiön syntymän jälkeen toinen lääkäri tukee usein äidin vatsan päältä B-sikiön asentoa ja tarvittaessa ohjaa tämän pitkittäistarjontaan joko pää tai perä alaspäin. Tukeminen estää B-sikiötä vaihtamasta asentoa tämän jälkeen. Kirjallisuuden mukaan ilman kiinnipitoa jopa 20 prosenttia B-sikiöistä vaihtaa asentoa A-sikiön syntymän jälkeen.

A-sikiön syntymän jälkeen odotetaan, että kohtu alkaa supistamaan uudelleen. Usein kohtu lepää hetken. B-sikiön vointia seurataan koko ajan. Yleensä viimeistään tässä vaiheessa aloitetaan oksitosiinihormoni tukemaan kohdun supistustoimintaa. B-sikiön tarjontaa ja sydämenlyöntejä voidaan tarkastella tässä vaiheessa ultraäänen avulla. Supistusten uudelleen alkaessa äiti saa ponnistaa, jos B-sikiön tarjoutuva osa on riittävän matalalla. Mikäli B-sikiöllä on viitteitä ahdingosta, voidaan syntymää nopeuttaa imukuppiulosautolla tai perätilassa olevan vauvan kohdalla ulosvedolla. Mikäli sikiöiden syntymäväli uhkaa pitkittyä yli tuntiin, voidaan siirtyä leikkaussaliin ja tehdä B-sikiön ulosveto. Tämä on kuitenkin harvinaista. Myös keisarileikkaukseen voidaan joskus päätyä, mikäli B-sikiön tarjonta on epäedullinen ja estää alatiesyntymän tai mikäli B-sikiön vointi heikkenee eikä imukuppiulosauttoon tai perätilan ulosvetoon ole mahdollisuutta.

Päivitetty 29.10.2020