Siirry sivun sisältöön

Loppuraskauden verinen vuoto

Verenvuotoa emättimestä raskauden loppupuoliskolla esiintyy noin 10 prosentilla raskaana olevista. Verinen vuoto on aina syy hakutua lääkärin tutkimuksiin.

Loppuraskauden verenvuodon taustalla voi olla useita syitä. Yleisimmin vuoto liittyy synnytyksen käynnistymiseen kohdunsuun kypsyessä ja avautuessa supistusten yhteydessä. Tällöin vuoto on useimmiten niukkaa. Joskus vuoto voi olla runsaampaa ja tulla kohdusta, jolloin on syytä hakeutua heti synnytyssairaalan päivystykseen. Esimerkiksi etinen istukka ja istukan ennenaikainen irtoaminen voivat olla syynä runsaaseen vuotoon. Vuoto voi aiheutua myös emättimen haavaumista, kohdunsuun polyypista eli limakalvon paikallisesta liikakasvusta, tulehduksista tai joskus harvoin kasvaimesta. Yhdynnän jälkeen voi esiintyä limakalvolta peräisin olevaa niukkaa verenvuotoa.

Tutkimukset ja hoito

Sikiön vointi tarkistetaan sydänäänikäyrällä ja ultraäänitutkimuksella. Vuodon, kipujen ja supistusten määrä arvioidaan. Gynekologinen sisätutkimus, jossa arvioidaan vuodon määrää sekä onko vuoto peräisin kohdusta, tehdään tarvittaessa. Hoito on syyn mukainen.