Siirry sivun sisältöön

Kolposkopiaan eli kohdunsuun tähystykseen valmistautuminen

Kolposkopia tarkoittaa kohdunsuun tähystystä, ja sen tarkoituksena on antaa tarkempaa tietoa irtosolunäytteessä näkyneistä poikkeavista soluista sekä mahdollisesta hoidontarpeesta. Kolposkopiaan tullaan lähetteellä.

Toimenpiteenä kolposkopia vastaa hyvin paljon tavallista gynekologista tutkimusta ja irtosolunäytteenottoa, mutta mahdollisia muutosalueita tutkitaan tarkemmin erityisen mikroskoopin ja voimakkaan valon avulla. Mikroskooppi ei mene emättimen sisälle, vaan pysyy ulkopuolella suurentaen näkymän moninkertaiseksi.

Kolposkopiaan lähettämisen syyt

  • ulkoiset kondyloomat

  • ulkosynnyttimien näppylät tai kyhmyt

  • ulkosynnyttimien ja emättimen ihottumat kuten valko- ja punajäkälä

  • yhdynnänjälkeiset verenvuodot, välivuodot, vaihdevuosien jälkeen ilmenevä verenvuoto

  • poikkeavan näköinen kohdunsuu, esimerkiksi polyyppi eli kohdunkaulan limakalvopoimu

Ennen tutkimusta

Vastaanotolla on aina läsnä kolposkopioihin erikoistunut lääkäri sekä omahoitaja, jotka ovat tukemassa ja kertovat, mitä tapahtuu. Opetussairaaloissa voi joskus paikalla olla myös esimerkiksi erikoistuva lääkäri, lääketieteen kandidaatti tai hoitajaopiskelija. Henkilökunnan jäsenet ovat kokeneita toimimaan kolposkopioissa ja ymmärtävät, että suurinta osaa potilaista tilanne huolestuttaa tai tutkimus pelottaa. Voit missä tahansa vaiheessa kysyä lisätietoa ja kertoa huolistasi.

Ennen tutkimusta kannattaa syödä ja juoda normaalisti, sillä alhainen verensokeri yhdistettynä jännitykseen voi aiheuttaa heikkoa oloa. Mikäli kipu pelottaa, voit halutessasi ottaa noin 1–2 tuntia ennen tutkimusta sinulle sopivaa kipulääkettä (esimerkiksi 1 g parasetamolia ja/tai 600 mg ibuprofeenia), mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Ennen tutkimusta esitiedot käydään läpi yhdessä kanssasi. On hyvin tärkeää, että tiedossasi on aiemmat mahdolliset irtosolumuutokset tai kudosmuutosten hoidot, sillä esimerkiksi muissa kaupungeissa tai joukkoseulonnoissa otetut vanhat papat eivät näy sairaaloiden tietojärjestelmässä. Tärkeää on myös tietää sairastetut sukupuolitaudit.

Tutkimuksen yhteydessä käytetään mietoa etikkaliuosta, joka saattaa aiheuttaa ohimenevää, vaaratonta kirvelyä erityisesti ärtyneille limakalvoille. Tästä syystä kannattaa pidättäytyä karvojen ajelusta noin viikon ajan ennen tutkimusta.

Päivitetty 20.10.2020