Siirry sivun sisältöön

Kohdunkaulan syövän riskitekijät ja ennaltaehkäisy

Papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Ihmisen papilloomavirusta löytyy yli 90 prosentissa kohdunkaulan syövän kasvainnäytteistä.

Suurin osa ihmisistä altistuu elämänsä aikana papilloomavirukselle, mutta valtaosalla tulehdus häviää aiheuttamatta muutoksia. Papilloomavirus leviää pääosin seksuaalisessa kanssakäymisessä. Papilloomavirustulehdus tarvitsee yleensä kuitenkin myös muita syövän riskiä suurentavia tekijöitä kohdunkaulan syövän syntymiseen. Riskiä suurentavia tekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, nuorena aloitetut yhdynnät sekä useat sukupuolikumppanit.

Papilloomavirustulehduksia voidaan estää HPV-rokotteella, joka tehoaa parhaiten, kun se otetaan ennen yhdyntöjen aloittamista. HPV-rokote on nykyisin osa kansallista rokoteohjelmaa, ja se annetaan kuudesluokkalaisille tytöille. Kohdunkaulan syövältä suojaa myös säännöllinen papa-seulontaan osallistuminen. Väestöpohjaisella seulonnalla voidaan estää yli 80 prosenttia kohdunkaulansyövistä ja niiden aiheuttamista kuolemista. Papa-tutkimuksessa löydettyjä solumuutoksia hoitamalla voidaan ehkäistä esiastemuutosten eteneminen syöväksi 95–99 prosentissa kohdunkaulansyövistä. Seulontaohjelmassa voidaan käyttää papatestiä tai korkean riskin papilloomavirusten tyypitystä (hrHPV-tyypitys). Korkean riskin papilloomaviruksilla on vahva yhteys kohdunkaulan levyepiteelisyöpiin ja sen esiasteisiin.

Päivitetty 22.3.2022