Siirry sivun sisältöön

Epilepsia ja raskauden suunnittelu

Raskaus tulee suunnitella etukäteen hyvissä ajoin ennen ehkäisyn lopettamista.

Neurologian vastaanotolla selvitetään, miten epilepsia ja epilepsialääkitys haittaisivat mahdollisimman vähän raskauden ja synnytyksen aikana ja mikä lääkitys on turvallista raskauden aikana. Neurologi tekee tarvittaessa muutoksia lääkitykseen. Lääkitystä ei ole syytä muuttaa raskauden aikana, jos potilas on kohtaukseton. Useimmiten epilepsian lääkehoitoa ei ole järkevää tai mahdollista lopettaa. Tiettyihin epilepsialääkkeisin liittyy sikiön epämuodostumariskejä. Esimerkiksi valproaattilääkitystä tulisi välttää raskauden aikana ja käyttää vain tilanteissa, joissa muut lääkkeet eivät auta. Lääkkeet vaihdetaan neurologin harkinnan mukaan turvallisimpiin vaihtoehtoihin, mikäli se on sairauden kannalta mahdollista. Tietoa epilepsialääkkeiden riskeistä raskauden ja imetyksen aikana saat teratologisesta tietopalvelusta.

Folaatti

Terveiden naisten raskauksissa on todettu, että folaatin puute vaikuttaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöihin. Osa epilepsialääkkeistä saattaa aiheuttaa folaatin puutetta. Foolihapon riittävä saanti estää hermostoputken sulkeutumishäiriön syntymistä.

Epilepsiaa sairastaville raskautta suunnitteleville suositellaan päivittäin yksi milligramma foolihappoa ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan eli raskausviikolle 12 asti. Mikäli perheessä on ollut aiemmin keskushermostoputken sulkeutumishäiriö vanhempien yhteisellä lapsella, jommankumman vanhemman lapsella eri puolison kanssa tai äidillä tai isällä itsellään, foolihappoa tulee käyttää päivittäin neljä milligrammaa raskausviikolle 12 asti. Foolihappolisän käyttö aloitetaan raskautta suunniteltaessa noin kaksi kuukautta ennen ehkäisyn poisjättämistä.

Raskauden suunnitteluvaiheessa ja raskauden aikana on hyvä muistaa terveelliset, sairausriskejä vähentävät elämäntavat.

  • Pidä huolta terveellisestä ruokavaliosta ja hyvästä yleiskunnosta.

  • Vältä tupakointia ja alkoholin käyttöä.

  • Huolehdi riittävästä unensaannista.

  • Kohtauksia saattavat lisätä unenpuute ja lääkityksen laiminlyönti. Laiminlyönnin voi aiheuttaa pelko lääkkeiden vaikutuksesta sikiöön.

Päivitetty 9.12.2020