Siirry sivun sisältöön

Toinen ultraääniseulontatutkimus eli rakenneultraäänitutkimus

Tutkimus tehdään äitiyspoliklinikalla raskausviikoilla 19–21 vatsanpeitteiden päältä.

Rakennetutkimuksen eli niin sanotun "toisen ultran" tarkoituksena on tarkastella sikiön rakenteita ja todeta mahdollisia poikkeavuuksia. Yleensä tutkimuksen tekee erityiskoulutettu kätilö, mutta joissakin riskiraskauksissa tutkimuksen tekee erikoislääkäri.

Rakennetutkimuksessa tarkastellaan muun muassa sikiön pään, sisäelinten ja raajojen rakenteita. Lisäksi katsotaan sikiön kasvu ja istukan sijainti ja arvioidaan lapsiveden määrä. Tässä vaiheessa raskautta voidaan myös useimmiten nähdä sikiön sukupuoli.

Rakennetutkimuksissa todetaan noin kolme neljästä sikiön merkittävästä rakennepoikkeavuudesta. Joskus havaitaan poikkeavuuksia, joiden vaikeutta ja merkitystä ei pystytä arvioimaan yhden tutkimuksen perusteella. Tällöin tehdään kontrolliultraäänitutkimus tai järjestetään jatkotutkimukset raskaana olevan oman alueen sikiötutkimuksia tekevään yksikköön. Jatkotutkimuksissa selvitetään mahdollisten poikkeavuuksien laatu ja mahdolliset syyt sekä arvioidaan raskauden tulevaa kulkua ja syntyvän lapsen ennustetta.

Poikkeavuudet tutkitaan ja käsitellään moniammatillisesti. Perheen informoinnin jälkeen perhe ja viime kädessä raskaana oleva päättää, miten tutkimustulokset vaikuttavat raskauden etenemiseen.

Rakennetutkimus on mahdollista tehdä myös myöhemmin raskausviikoilla 24–26, mutta silloin raskauden keskeyttäminen ei ole enää Suomen lain mukaan mahdollista, vaikka sikiöllä todettaisiin vaikea rakennepoikkeavuus.

Katso video toiseen seulontaultraääneen liittyen:

Päivitetty 2.11.2020