Siirry sivun sisältöön

Kohdunkaulan syövän hoito

Kohdunkaulan syövän hoito määräytyy syövän levinneisyyden ja potilaan yleiskunnon perusteella.

Hyvin varhaisen vaiheen kohdunkaulasyövän hoidoksi voi riittää sähkösilmukkahoito eli loop-konisaatio. Kohdunkaulaan rajoittunutta syöpää hoidetaan yleensä leikkauksella, jota tarvittaessa täydennetään syövän uusiutumisriskin mukaan sädehoidolla, solunsalpaajahoidolla tai niiden yhdistelmällä eli kemosädehoidolla. Mikäli leikkaushoito ei sovellu, kohdunkaulaan rajoittuneessa syövässä saavutetaan yhtä hyvä hoitotulos sädehoidolla. Pidemmälle edenneissä tapauksissa, joita ei voida leikata, hoidoksi annetaan sädehoitoa ja solunsalpaajia.

Kohdunkaulansyöpäpotilaan hoito suunnitellaan moniammatillisessa hoitokokouksessa yksilöllisesti huomioiden eri tutkimus- ja leikkauslöydökset. Hoitosuunnitelmat perustuvat valtakunnallisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin.

Mikroskooppinen varhaisvaiheen syöpä voidaan hoitaa poistamalla muutosalue sähkösilmukalla. Mikäli kasvaimen koko on alle kaksi senttimetriä eikä levinneisyyttä epäillä, voidaan tehdä kohdunkaulan ja sen vieruskudoksen poisto säästäen kohdun runko-osa ja siten mahdollisuus lapsensaantiin.

Tavanomaisessa kohdunkaulan syövän leikkauksessa poistetaan kohtu, emättimen yläosa, lantion imusolmukkeet ja kohdun sivuelimet. Nuorilla naisilla munasarjat voidaan joissain tapauksissa säästää. Leikkaustapa (tähystysleikkaus, robottiavusteinen tähystysleikkaus tai avoleikkaus) valitaan yksilöllisesti huomioiden leikkausta edeltävät kasvaimen ominaisuudet ja koko. Leikkauksessa varmistetaan imusolmuke-etäpesäkkeiden olemassaolo vartijasolmuketutkimuksella, jolloin jo leikkauksen aikana saadaan tieto mahdollisista imusolmukkeiden etäpesäkkeistä.

Syövän levittyä kohdunkaulasta ympäröiviin kudoksiin tai paikallisiin lantion alueen imusolmukkeisiin leikkaushoito ei ole enää mahdollinen. Tällöin hoito annetaan kemosädehoitona eli sädehoidon ja solunsalpaajan yhdistelmänä viiden viikon ajan. Heti sen päätyttyä sädehoitoa jatketaan antamalla tehosteannos ontelon- ja kudoksensisäisellä sädehoidolla eli brakyterapialla kohdunkaulan ja sitä ympäröivän alueen jäännöskasvaimeen paikallisesti. Sädehoitosuunnitelma perustuu aina magneettikuvaukseen. Kun sädehoidossa saavutetaan kasvainalueelle suositellut vähimmäisannokset, paikallinen kontrolli saavutetaan 90 prosentilla potilaista.

Jos todetaan etäpesäkkeitä laajasti imusolmukealueilla, sisäelimissä tai luustossa, ei parantava hoito ole käytännössä enää mahdollista. Tällöin tavanomaisesti käytetään sisplatiinipohjaista solunsalpaajahoitoa, johon voidaan liittää paklitakseli, topotekaiini tai gemsitabiini. Tietyissä tilanteissa solunsalpaajahoitoon voidaan liittää verisuonikasvutekijän estäjä, bevasitsumabi. Sisplatiini voidaan korvata myös karboplatiinilla. Etäpesäkkeiden aiheuttamia paikallisia oireita, esimerkiksi luustokipuja tai aivo-oireita, voidaan lievittää muutaman kerran sädehoidolla.

Kohdunkaulasyövän uusiutuessa hoito riippuu taudin ensivaiheessa annetusta hoidosta ja uusiutuman sijainnista. Leikatun potilaan uusiutumaa voidaan hoitaa sädehoidolla. Uusiutumaa voidaan hoitaa myös samoilla solunsalpaajilla kuin etäpesäkkeisessä kohdunkaulan syövässä. Joissakin tilanteissa voidaan harkita lantion tyhjennysleikkausta, jos kyseessä on paikallinen uusiutuma leikkauksen tai sädehoidon jälkeen.

Päivitetty 22.3.2022