Epilepsia ja raskauden seuranta

Jos kohtauksia ei esiinny raskauden aikana, ei erillistä äitiyspoliklinikkaseurantaa tarvita,​ vaan raskauden seuranta voi tapahtua normaalisti neuvolassa.

Raskausajan seulontaultraäänitutkimuksen tekee joko kätilö tai lääkäri. Raskaus ei yleensä lisää kohtauksia. Jos raskauden aikana on esiintynyt kohtauksia, annetaan aika äitiyspoliklinikalle raskausviikoille 34-36 raskauden tilan tarkistamiseksi ja synnytyksen suunnittelemiseksi.

Raskauden aikana lääkeainepitoisuuksia seurataan neurologian poliklinikalla ja tarvittaessa lääkeannosta nostetaan, jotta kohtaustasapaino pysyisi hyvänä. Raskauden aikana lääkeainepitoisuudet usein laskevat, mutta yleensä lääkitystä ei tarvitse muuttaa. Jos kohtauksia esiintyy, lääkitystä tehostetaan kuten normaalistikin. Pitkittyneet kohtaukset tai kohtauksiin liittyvät tapaturmat voivat vahingoittaa sikiötä. Lääke tai lääkeyhdistelmä pyritään valitsemaan matalimmalla annoksella, joka pitää kohtaukset poissa.

Hyvä tietää

Epilepsiaa sairastavan raskaus on riskiraskaus, vaikka suurin osa raskauksista sujuu ilman ongelmia ja lapset ovat terveitä.

 

Kyllä

Päivitetty  9.12.2020