Siirry sivun sisältöön

Foolihappo ja raskaus

Riittävä foolihapon saanti vähentää synnynnäisten epämuodostumien, erityisesti hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä.

Folaatti on B-ryhmän vitamiini, joka on vitamiinivalmisteissa foolihapon muodossa. Sen riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Folaatin lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljavalmisteet. Suomalaisten folaatin saanti ravinnosta jää vähäiseksi, minkä vuoksi hedelmällisessä iässä olevien naisten tulisi käyttää folaattilisää.

Kaikille raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille suositellaan 0,4 milligramman foolihappolääkitystä. Lääkitys pitäisi aloittaa 1–3 kuukautta ennen raskautta. Foolihappolisän käyttöä suositellaan 12. raskausviikkoon saakka. Foolihapon hyödyntämisen kannalta on tärkeää saada riittävästi B12-vitamiinia.

Foolihapon saantia suuremmilla annoksilla on tarpeen hermostoputken sulkeutumishäiriöiden ehkäisyssä jo raskauden suunnitteluvaiheesta. Päivittäin tarvitaan yksi milligramma foolihappoa tabletteina, jos äiti sairastaa epilepsiaa, diabetesta, keliakiaa tai kroonista suolistotulehdusta, äiti on käyttänyt aiemmin runsaasti alkoholia tai äidin ruokavalio on erittäin yksipuolinen. Lisäksi lihavuusleikattujen tulee käyttää foolihappoa korotettuna annoksena läpi raskauden. Päivittäin tarvitaan neljä milligrammaa foolihappoa, jos perheessä on ollut aiemmin keskushermostoputken sulkeutumishäiriö vanhempien yhteisellä lapsella, jommankumman vanhemman lapsella eri puolison kanssa tai äidillä tai isällä itsellään.

Suurempia annoksia tulee käyttää ensimmäisen raskauskolmanneksen loppuun asti eli 12. raskausviikkoon saakka. Lääkityksen on tapahduttava lääkärin valvonnassa. Ennen foolihappolääkityksen aloittamista sekä tarvittaessa myös sen aikana on hyvä varmistaa laboratoriokokeella, ettei ole B12-vitamiinin puutetta. Lisätietoa foolihaposta ja sen käytöstä saat alla olevista linkeistä.