Siirry sivun sisältöön

Raskausdiabeetikon painonhallinta ja liikunta

Raskausaikana on tärkeää pitää äidin verensokeri normaalina sekä painonnousu sopivana.

Raskausdiabeteksen aikana suositeltava energiansaanti on noin 1600–1800 kcal/vrk. Jos äidin lähtöpaino on normaali, tarvitaan energiaa enemmän, noin 2000–2200 kcal/vrk. Keskimääräinen suositeltava painonnousu raskausaikana on 8–12 kg. Mikäli äidillä on ollut liikapainoa ennen raskautta, on 6–8 kg:n painonousu riittävä. Reilussa liikapainossa painon ei tarvitse nousta lainkaan.

Raskausdiabeteksessa äidin insuliinin tuotanto ei riitä kattamaan raskauden ajan lisääntynyttä tarvetta. Raskautta edeltänyt liikapaino tai raskauden aikainen runsas painonnousu heikentää insuliinin tehoa ja äidin sokerinsietoa. Tämän seurauksena äidin verensokeri kohoaa ja sikiö voi kasvaa normaalia suuremmaksi.

Säännöllinen reipas liikunta auttaa painonhallinnassa ja edistää sokerin hyväksikäyttöä elimistössä. Liikunta parantaa insuliinin tehoa ja helpottaa täten verensokereiden pitämistä tavoitteissa. Säännöllinen liikkuminen helpottaa myös painonhallintaa. Harrasta mieleistäsi liikuntaa päivittäin tai vähintään kolme kertaa viikossa 30 minuuttia kerrallaan. Hyötyliikunnan avulla saat liikuntaa luonnostaan. Jos liikunta lisää kohdun supistelua, liikuntaa pitää keventää. Hyvä fyysinen kunto auttaa myös selviytymään paremmin synnytyksestä.