Kuivat limakalvot

​Emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvojen oheneminen ja kuivuus liittyvät naishormonin (estrogeenin) puutteeseen. Vaiva on yleisin vaihdevuosi-ikäisillä naisilla.

Ongelmaa voi kuitenkin esiintyä myös imettävillä naisilla, gynekologisten leikkausten jälkitilana ja munasarjan vajaatoiminnan, vulvodynian ja lääkehoitojen yhteydessä. Limakalvojen kuivuutta ja kirvelyä aiheuttavia lääkehoitoja voivat olla muun muassa ehkäisypillerit, tietyt endometrioosilääkkeet ja syövän hoidossa käytettävät solusalpaajat. Emättimen limakalvojen vahvistamiseksi voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia hormonittomia tai hormonivalmisteita. Hormonittomissa emätinpuikoissa kosteuttavana aineena on hyaluronihappo, joka kosteuttaa ja vahvistaa limakalvoa. Emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvojen hoitoon voi myös päivittäin käyttää neutraaleja ja hajustamattomia öljyjä tai pitkävaikutteista kosteusgeeliä. Yhdynnässä liukuvoiteen käyttö on välttämätöntä. Liukuvoiteita on öljy-, vesi-, silikoni- ja rasvapohjaisia. Mikäli ehkäisykeinona on käytössä kondomiehkäisy, on varmistettava, että käytetty liukuvoide ei haurastuta kondomia.

Mikäli hormonittomista valmisteista ei saa riittävää apua, voi emättimen ja ulkosynnyttimien alueen limakalvoa itsehoitaa naishormonivalmisteella. Apteekista voi ilman reseptiä ostaa hyvin matala-annoksisia estriolia tai estradiolia sisältäviä voiteita tai emätinpuikkoja. Lääkehoito kannattaa aloittaa asettamalla yksi emätinpuikko emättimeen joka ilta 1–2 viikon ajan ja sen jälkeen harventaa annostelu 2–3 kertaan viikossa. Hormonimäärä on näissä itsehoitovalmisteissa hyvin matala ja vaikutus paikallinen.

Milloin yhteys lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, mikäli omahoito ei auta, esiintyy epäselvää veristä vuotoa tai jos oireet viittaavat tulehdukseen.
 

Kyllä

Päivitetty  15.6.2018