Inseminaatiohoito voidaan toteuttaa käyttäen joko omia tai luovutettuja siittiöitä.
Inseminaatio on aiheellinen, kun siemennesteessä on lieviä hedelmällisyyttä alentavia muutoksia, kun yhdynnät eivät syystä tai toisesta onnistu tai lapsettomuudelle ei ole löydetty selittävää tekijää.
Inseminaatiohoito toteutetaan yleensä hormoneilla (tabletti- tai pistoshoito) tuetussa kuukautiskierrossa. Inseminaatio tehdään vain hyvin harvoin enää luonnollisessa kuukautiskierrossa, koska tulokset jäävät silloin huonommiksi.
Käytännössä inseminaatio ajoitetaan ovulaatioajankohtaan joko naisen positiivisen ovulaatiotestin tai ajoitetun ”irrotuspiikin” mukaan.
Inseminaatiopäivänä mies toimittaa siemennestenäytteen spermalaboratorioon, missä näytteelle tehdään pesukäsittely. Pesun tarkoituksena on erottaa parhaiten liikkuvat siittiöt kohtuun ruiskutettavaksi. Pestyt siittiöt viedään kohtuun ohuella taipuisalla katetrilla muutaman minuutin aikana. Toimenpide on yleensä kivuton, eikä estä omia yhdyntöjä. Jos liikkuvien siittiöiden määrä jää pesukäsittelyn jälkeen erittäin pieneksi, edetään hoidoissa tilanteen mukaan koeputkihedelmöityshoitoon.