Siirry sivun sisältöön

Seksuaalineuvonta gynekologisten leikkaushoitojen ja syöpähoitojen yhteydessä

Hoitava gynekologi osaa antaa leikkaukseen tulevalle naiselle tietoa leikkauksen vaikutuksista anatomiaan, toimintaan ja seksuaalisuuteen.

Gynekologisen leikkauksen jälkeen voi tulla yhdyntään liittyviä ongelmia, kuten kipua, verenvuotoa, emättimen kuivuutta ja emättimen lyhentymistä tai kaventumista. Näiden ongelmien hoidossa on oleellista emättimen kuivuuden hoito hormonittomilla tai paikallisestrogeenia sisältävillä valmisteilla. Limakalvojen kuivuuden itsohoidosta löytyy lisää tietoa Naisen sukupuolielinten kipu -sivulta.

Yhdynnässä on suositeltavaa käyttää liukuvoidetta. Emättimen ahtauden, lyhentymän tai kurouman hoito aloitetaan varovasti ensin sormen ja liukuvoiteen ja myöhemmin joko yhdyntöjen tai laajentimien tai hieromasauvojen avulla.

Yhdyntäkipu on yleinen oire gynekologisen leikkauksen jälkeisessä toipumisvaiheessa. Alkuun on yleensä valita yhdyntäasento, jossa peniksen aiheuttama paine emättimen arpiseen pohjaan on vähäisempi tai naisen paremmin hallittavissa. Tällaisia asentoja ovat esimerkiksi nainen miehen päällä, yhdyntä takaapäin ja niin sanottu lusikka-asento. Mikäli yhdyntä ei ole toimenpiteen tai muun hoidon jälkeen enää mahdollinen, seksuaalineuvonnassa voidaan pohtia ja etsiä yhdessä vaihtoehtoisia seksuaalisuuden harjoittamismuotoja. Seksuaalineuvonta voi tapahtua yksilö- tai paritapaamisena.