Gå till sidans innehåll

Sexualrådgivning i samband med gynekologiska operationer och cancerbehandlingar

Den behandlande gynekologen kan ge kvinnan som ska opereras information om operationens inverkan på anatomin, funktionerna och sexualiteten.

Efter en gynekologisk operation kan det uppstå problem vid samlag, som smärta, blödning, torrhet i slidan och att slidan blivit förkortad eller smalare. Det väsentliga vid dessa problem är att behandla slidans torrhet med hormonlösa preparat eller preparat som innehåller lokalt östrogen. Mer information om egenvård av torra slemhinnor finns på sidan Smärta i de kvinnliga könsorganen.

Det rekommenderas att man använder glidmedel vid samlag. Om slidan är trång, förkortad eller avsnörd, börjar man behandlingen försiktigt först med finger och glidmedel och senare antingen med hjälp av samlag eller utvidgare eller massagestav.

Samlagssmärta är ett allmänt symtom under återhämtningen efter en gynekologisk operation. Till en början är det bra att välja en samlagsställning där penis trycker mindre mot slidans ärriga botten eller där kvinnan bättre kan reglera trycket. Sådana ställningar är till exempel kvinnan på mannen, samlag bakifrån och den så kallade skedställningen. Om det inte längre går att ha samlag efter ingreppet eller behandlingen, kan man på sexualrådgivningen tillsammans fundera på och försöka hitta alternativa former att ha sex. Sexualrådgivning kan ges individuellt eller åt par tillsammans.