Gå till sidans innehåll

Hur ska jag ta hand om mig under graviditeten?

I dag kan vi välja om vi vill bli föräldrar. Det flesta både vill och vill inte det. Att acceptera den här ambivalensen är en viktig förutsättning för att må bra under graviditeten.

Graviditeten är inte enbart en tid av lyckokänslor, utan också en tid av sorg och avsked. Fokus flyttas från en själv och att tillgodose sina egna behov till att vara förälder och alltid ta hänsyn till barnets behov och välmående. Att få barn förändrar din identitet, din kropp, ditt förhållande, ditt sociala liv och din ekonomi. Under graviditeten är det viktigt att få stöd för den här omvälvande livssituationen och uppleva att man inte är ensam i den.

En välfungerande parrelation hjälper de blivande föräldrarna att tillsammans växa in i föräldrarollen. Parrelationen ändras under den första graviditeten från ett förhållande mellan två vuxna till en relation mellan tre personer och förändringen kan ofta medföra komplikationer. Det är viktigt att de blivande föräldrarna i förväg talar om sina förväntningar på familjelivet och varandra.

Din egen mamma blir en viktig vuxen på ett nytt sätt

Det går kanske att dela erfarenheten av moderskap med sin egen mamma och samtidigt få en möjlighet att på nytt analysera sin egen tidiga barndom. Ibland är det här inte möjligt med den egna mamman, men många hittar ersättande relationer till andra kvinnor och upplever dem som så kallade modersfigurer. Förberedelser inför förlossningen och föräldraskapet hjälper till att ställa in sig på det nya livet. Att gå med i ett mammanätverk kan hjälp till att strukturera den kommande vardagen. Under mammaledigheten kan man träffa andra som är hemma med barn och delta i nya aktiviteter.

Under graviditeten har kvinnan en ny motivation att sköta om sig

Att äta bra, motionera, röra sig ute och på alla sätt sköta om sig själv och sina grundläggande behov ökar det mentala välmåendet, förbättrar sömnkvaliteten och förebygger depression. Under en normal graviditet kan och rekommenderas mamman att röra på sig enligt de allmänna motionsrekommendationerna. Med hjälp av motion kan man förebygga och lindra ryggbesvär och hålla viktökningen under kontroll. Det är tillåtet att skämma bort sig själv.

Övning

  • Gör varje dag något som gör dig på gott humör.

  • När du lägger dig, återkalla i minnet tre trevliga stunder under dagen. Det kan vara helt korta ögonblick, som en vacker utsikt genom bussfönstret, en god kopp te eller en leende grannes hälsning.

Uppdaterad 30.9.2021