Gå till sidans innehåll

Hur ska jag göra för att sluta med extra mjölk?

Vanligen kan man sluta med den extra mjölken som har getts på sjukhuset senast när mjölken har stigit i brösten och babyn suger effektivt.

Ibland gör man av medicinska orsaker undantag i slutandet med extra mjölk. Fråga på sjukhuset eller rådgivningen hur det är bäst att sluta med den extra mjölken och be att få individuella anvisningar.

Allmänna råd för minskning av extra mjölk för baby yngre än en vecka

Om babyn på BB har fått små mängder extra mjölk kan behovet av extra mjölk sluta snabbt när mammans egen mjölkmängd ökar. Om mängden ersättning per måltid har varit under 40 ml, mamman känner att mjölken stiger normalt och tecknen på bra amning uppfylls, kan man sluta med extra mjölken på en gång.

Om mängden extra mjölk är över 40 ml per måltid eller över 320 ml i dygnet, minskar man den stegvis. Den extra mjölken minskas med 10 ml per måltid. Mängden minskas varannan dag.

Samtidigt ska du öka på amningen och följa upp om tecknen på bra amning uppfylls. Kontakta BB-avdelningen om tecknen på bra amning inte uppfylls eller om babyn inte verkar suga effektivt på bröstet.

Uppdaterad 2.11.2020