Gå till sidans innehåll

Undersökningar vid äggstockscancer

En klinisk basundersökning och gynekologisk undersökning ger ofta en antydan om en eventuell äggstockstumör.

Själva tumören kan kännas eller så kan den vätskeansamling i bukhålan som orsakas av tumören upptäckas genom palpation. Inom primärvården kan därför en grundläggande klinisk undersökning, som inkluderar en gynekologisk undersökning, bekräfta en misstanke om en tumör och eventuell äggstockscancer. I detta fall skriver den behandlande läkaren en remiss till den specialiserade sjukvården. Ibland kan en ultraljudsundersökning av buken som beställts av en radiolog utifrån symtomen och en undersökning vara till hjälp som en primär diagnostisk undersökning.

Vilka undersökningar genomförs?

En undersökning utförd av en specialist på kvinnosjukdomar och en gynekologisk ultraljudsundersökning ger mer information om situationen och tumörens art. Blodbaserade Ca12-5- och HE4-tumörmarkörer används också som hjälp i diagnostiken.

Om man misstänker äggstockscancer görs en datortomografi på radiologienheten. Detta ger ytterligare information om tumörens eventuella spridning till t.ex. lymfkörtlar, andra organ, bukhålan och/eller utanför den. Man kan också använda bilddiagnostik för att bedöma om äggstockscancern kan opereras. Behovet av eventuella kompletterande undersökningar bedöms från fall till fall på den behandlande enheten.

Uppdaterad 22.3.2022