Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om abort

Har du frågor angående abort? På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor om abort.

 • Cytotec-tabletten kom ut nästan helt osmält ur slidan. Ska jag ta en ny tablett?

  Om tabletten var i slidan minst en timme har läkemedlet vanligtvis hunnit absorberas tillräckligt. Om blödningen inte börjar inom 2–3 dagar, ta kontakt med polikliniken för kvinnosjukdomar.

 • Luktande blödning – hur känner jag igen en infektion?

  Det att blödningen luktar illa, du får feber och/eller smärtan i nedre delen av magen förvärras igen är tecken på en eventuell infektion. Kontakta polikliniken för kvinnosjukdomar om du får sådana symtom.

 • Vilka smärtstillande läkemedel kan jag ta?

  Upplevelsen av smärta är individuell och den påverkas av många faktorer. Det är helt normalt med lindrig smärta.

  Det är viktigt att i samband med aborten få tillräcklig smärtlindring. Hemma kan du ta ibuprofen 600–800 mg (till exempel Burana®, Ibumax®, Ibuxin®) samt paracetamol 1 g (till exempel Panadol®, Paratabs®, Paramax®), båda med åtta timmars intervall. Läkaren har kanske ordinerat dig något annat smärtstillande läkemedel. Använd läkemedlet som läkaren ordinerat enligt receptet.

  Därtill kan du prova på andra än medicinska smärtlindringsmetoder, som en varm havrepåse eller dusch samt att röra på dig. Om de här metoderna inte hjälper, ska du kontakta polikliniken för kvinnosjukdomar.

 • Hur snart kan jag bli gravid igen?

  Den första ägglossningen efter aborten sker redan ungefär 2 veckor före den första mensen. Om du har haft samlag och inte börjat använda preventivmedel enligt anvisningarna, är det möjligt att du blivit gravid. Det är bäst att ta ett graviditetstest hemma, och om det är positivt, kontakta din läkare.

 • När ska jag börja med preventivmedel efter aborten?

  Du kan börja med minipiller, p-piller, p-ring och p-plåster samma dag som aborten gjorts eller senast följande morgon.

  Den första ägglossningen efter aborten sker redan ungefär 2 veckor före den första mensen. Om du har haft samlag och inte börjat använda preventivmedel enligt anvisningarna, är det möjligt att du blivit gravid. Det är bäst att ta ett graviditetstest hemma, och om det är positivt, kontakta din läkare.

 • När går det att sätta in en p-stav?

  P-staven kan sättas in samma dag som aborten görs eller senare inom den öppna hälsovården. Om staven sätts in först senare, ska du se till att använda något annat pålitligt preventivmedel fram till dess.

 • När kan man sätta in spiral?

  Man kan sätta in spiral när graviditeten har avbrutits. Om din abort görs genom skrapning med suginstrument, kan spiralen sättas in i samband med ingreppet.

 • När börjar blödningen? Hur riklig är blödningen? Hur länge pågår blödningen?

  Det är individuellt när blödningen börjar. Vid medicinsk abort börjar blödningen för ungefär hälften av kvinnorna redan efter att de tagit Mifepristone. Hos andra börjar blödningen först efter att de tagit Cytotec. Du kan vänta på att blödningen börjar i 2–3 dygn. Om blödningen inte sätter igång eller är knapp, ska du kontakta abortsjukhuset.

  Blödningen ska till en början vara rikligare än mens och blödningen kan innehålla klumpar av levrat blod. Blödningen är kraftigare under de första dagarna, varefter den blir knappare.

  Blödningens längd är individuell. Blödningens längd beror också på abortmetoden. Efter en medicinsk abort kan blödningen fortsätta i 6 dygn–6 veckor. Efter en skrapning med suginstrument pågår blödningen i genomsnitt i 3–10 dygn.

 • Vad är det för skillnad på abortmetoderna?

  En medicinsk abort baserar sig på samverkan mellan två olika läkemedel, mifepristone och misoprostol. En medicinsk abort kan också delvis göras hemma, om graviditeten pågått under 9 veckor. Om graviditetens längd är över 9 veckor, görs den medicinska aborten på sjukhusets poliklinik eller på avdelningen.

  En abort genom skrapning med suginstrument är ett kirurgiskt ingrepp som görs under narkos på sjukhuset. Detaljerad information om de olika metoderna hittar du i God medicinsk praxis-rekommendationen för abort.

 • Jag har fått Mifepristone och blödningen har börjat. Är det normalt? Måste jag ta Cytotec?

  Hos ungefär hälften av kvinnorna börjar en lätt blödning redan efter att de tagit Mifepristone. Vissa får rikligare blödning. Det är ändå viktigt att du tar Cytotec-tabletterna enligt planen, så att livmodern säkert töms.

 • Kan jag fortsätta amma på normalt sätt efter att jag tagit abortläkemedlen?

  Du kan fortsätta amma normalt.

 • Kan jag dricka alkohol efter att jag har tagit läkemedlen?

  Vi rekommenderar att du inte dricker alkohol under aborten.

 • Kan jag få barn i framtiden?

  En abort orsakar inte infertilitet och ökar inte heller risken för missfall eller utomkvedshavandeskap. Efter upprepade kirurgiska skrapningar kan risken för en för tidig förlossning och fästen i livmodern som försämrar fertiliteten öka. En ihållande infektion i livmodern eller upprepade infektioner i livmodern till följd av en abort kan skada livmoderns slemhinna och därmed försämra möjligheten att bli gravid på nytt.

 • Blödningen har redan börjat. Hur ska jag lägga Cytotec-tabletterna under tungan?

  Lägg två tabletter under tungan och vänta 20 minuter. Lägg därefter två tabletter till under tungan och vänta 20 minuter.