Börja mjölka
Mjölkmängden blir desto större, ju tidigare och oftare bröstet får stimulation. Det är bäst att mjölka brösten första gången så snart som möjligt efter babyns födsel, senast inom sex timmar efter förlossningen.
De första dagarna kommer det bara lite mjölk, men mjölken är av mycket hög kvalitet, och speciellt sjuka och prematura barn har nytta också av bara några droppar kolostrum (första mjölken, råmjölk).
Mjölka för hand de första dagarna tills mjölkmängden börjar öka. Mjölka minst 8 gånger i dygnet och minst en gång på natten. Ju oftare du mjölkar, desto snabbare ökar mjölkmängden och desto större blir den.
Se videon om att mjölka bröstmjölk för hand:
Uppföljning av mjölkmängden
För dagbok över mjölkningstider och mjölkmängder. Om mjölkmängden inte ökar tillräckligt eller börjar sjunka, öka antalet mjölkningar.
Om ditt mål är att mjölka all din mjölk för babyn bör du två veckor efter förlossningen producera minst 750 milliliter mjölk per dygn, även om babyn äter mindre i detta skede. Det är svårare att öka mjölkmängden senare. För mammor till tvillingar bör målet vara 1 000 milliliter per dygn två veckor efter förlossningen om målet är att endast ge mammans egen mjölk.
Förvarande av bröstmjölk
Mjölkad bröstmjölk kan förvaras i rumstemperatur i fyra timmar. Om du inte ger babyn mjölken direkt ska den läggas i kylskåpet. Märk datum och tid för mjölkningen på behållaren. Större mjölkmängder än 50 milliliter ska först kylas under rinnande kallt vatten. I kylskåpet håller sig mjölken två dygn. Alternativt kan du lägga mjölken i frysen efter att den har kylts, där den håller i tre månader. I synnerhet när du mjölkar för ett sjukt barn är det viktigt att dina händer och behållaren är rena.
Mjölken är användbar i en timme efter att du har börjat ge babyn mjölk som stått i rumstemperatur eller nyuppvärmd mjölk.
Mjölka modersmjölk med en bröstpump
Se videon om att mjölka bröstmjölk med bröstpump: