Gå till sidans innehåll

Starta mjölkutsöndringen genom mjölkning

Ibland flyttas babyn genast efter födelsen till barnenheten eller babyn suger inte tillräckligt ofta eller effektivt under de första dagarna. I så fall kan mjölkutsöndringen ges en bra start genom att mamman börjar mjölka brösten regelbundet genast efter förlossningen.

Börja mjölka

Mjölkmängden blir desto större, ju tidigare och oftare bröstet får stimulation. Det är bäst att mjölka brösten första gången så snart som möjligt efter babyns födsel, senast inom sex timmar efter förlossningen.

De första dagarna kommer det bara lite mjölk, men mjölken är av mycket hög kvalitet, och speciellt sjuka och prematura barn har nytta också av bara några droppar kolostrum (första mjölken, råmjölk).

Mjölka för hand de första dagarna tills mjölkmängden börjar öka. Mjölka minst 8 gånger i dygnet och minst en gång på natten. Ju oftare du mjölkar, desto större blir mjölkmängden.

Se videon om att mjölka bröstmjölk för hand:

Uppföljning av mjölkmängden

För dagbok över mjölkningstider och mjölkmängder. Om mjölkmängden inte ökar tillräckligt eller börjar sjunka, öka antalet mjölkningar.

Om ditt mål är att mjölka all din mjölk för babyn bör du två veckor efter förlossningen producera minst 750 ml mjölk per dygn, även om babyn äter mindre i detta skede. Det är svårare att öka mjölkmängden senare. För mammor till tvillingar bör målet vara 1 000 ml per dygn två veckor efter förlossningen om målet är att endast ge mammans egen mjölk.

Förvarande av bröstmjölk

Mjölkad bröstmjölk kan förvaras i rumstemperatur i en timme. Om du inte ger babyn mjölken direkt ska den läggas i kylskåpet. Märk datum och tid för mjölkningen på behållaren. Större mjölkmängder än 50 ml ska först kylas under rinnande kallt vatten. I kylskåpet håller sig mjölken i 24 timmar. Alternativt kan du lägga mjölken i frysen efter att den har kylts, där den håller i tre månader. I synnerhet när du mjölkar för ett sjukt barn är det viktigt att dina händer och behållaren är rena.

Mjölka bröstmjölk med bröstpump

Se videon om att mjölka bröstmjölk med bröstpump:

Hur gör jag för att mjölka större mängd?

Det finns olika knep att öka tillströmningen. Du kan försöka att skölja brösten med varmt vatten eller värma dem med värmepåsar. Du kan massera brösten eller snurra bröstvårtorna mellan fingrarna. Du kan också försöka med att skaka brösten med händerna eller genom att skaka på axlarna.

Det hjälper också att följa en viss rutin. Om du hittar ett bekvämt sätt att förbereda dig på mjölkningen, gör samma sak varje gång. Upprepningen kan göra att tillströmningen blir automatisk.

Mjölken stiger bättre om du är avslappnad. Titta samtidigt på babyn eller TV, eller lyssna på musik. Du behöver inte titta på när mjölken sipprar ut, om mängden är liten. Du kan dölja flaskan helt, om du mjölkar med pump.

Om babyn suger på det ena bröstet, kan du testa att samtidigt mjölka det andra bröstet. Babyn är oftast den bästa stimulansen för mjölktillströmningen. Du kan också samtidigt titta på ett foto av babyn, tänka på babyn eller smeka babyn.

Massera bröstet mot bröstvårtan från olika håll samtidigt som du mjölkar med bröstpump. Du kan också försöka med att klämma jämnt om bröstet under mjölkningen.

Byt bröst alltid när tillströmningen avtar. Du kan också försöka med att först mjölka för hand, sedan med pump och till slut igen för hand.

Mjölka för hand längs med dagen. Det går enkelt att öka stimulationsgångerna genom att då och då mjölka för hand en kort stund mellan de övriga mjölkningarna. Använd 10–15 minuter till mjölkningen per gång.

Många pumpar av sjukhuskvalitet har ett dubbelset för att mjölka båda brösten samtidigt.

Babyn sätter igång mjölkens tillströmning med att först suga lätt och tätt. Du kan försöka göra samma sak vid mjölkningen. Mjölka först snabbt och lätt, tills mjölken börja sippra ur bröstet.

Ställ först in pumpen så att kraften är låg, men frekvensen hög. Det motsvarar babyns ”pickande” sugning för att få mjölken att stiga. När mjölken har börjat sippra, ändra inställningarna. Ställ in en lägre frekvens och högre kraft.