Eftersom vattkoppor är mycket smittsamma har de flesta finländare haft sjukdomen som barn. Uppskattningsvis 3–5 procent av den vuxna befolkningen är seronegativa, dvs. de har inte haft sjukdomen. Symtomen är feber, huvudvärk och kliande blåsor. När man har haft vattkoppor är man immun resten av livet.
För gravida kan vattkoppor vara en svår sjukdom, och ska därför behandlas med läkemedlet aciklovir. Aciklovir är ofarligt i alla skeden av graviditeten. Om den gravida kommer i kontakt med någon som har vattkoppor och inte vet om hon haft sjukdomen, finns det skäl att på rådgivningen analysera antikroppar mot vattkoppor.
Varicella zoster är ett teratogent virus, det vill säga att det har en skadlig inverkan på fosterutvecklingen, men hur skadligt det är beror på graviditetsfasen. I tidig graviditet är risken för missfall stor. Fram till ungefär den 20:e graviditetsveckan är risken för skador, missbildningar och/eller medfött varicellasyndrom cirka 1–2 procent. Om den väntande mamman insjuknar i vattkoppor före graviditetsvecka 24, kan det efter sjukdomen göras en strukturundersökning av fostret på mödrapolikliniken och efter övervägande utreda fostret eventuella insjuknande med hjälp av ett fostervattenprov. Medfött varicellasyndrom är en allvarlig sjukdom med dålig prognos. Viruset orsakar skador i centrala nervsystemet, vilket leder till grav utvecklingsstörning. Därtill kan det förekomma underutveckling i benstommen och muskelvävnaderna, synproblem och svår ärrbildning i huden. Efter 24:e graviditetsveckan finns vanligen ingen risk för missbildningar, men däremot risk för en för tidig förlossning. Om mamman har en infektion nära förlossningen, orsakar det en infektionsrisk på 40–60 procent för fostret.
Vem ska du kontakta om du misstänker smitta?
Om du inte har haft, eller inte vet om du har haft, vattkoppor och du har varit i kontakt med någon som har vattkoppor, ska du kontakta rådgivningen. Rådgivningen analyserar vattkoppsantikropparna.
Om provet visar att du har haft vattkoppor, behövs inga fortsatta åtgärder och fostret kan inte skadas.
Om provet visar att du inte har haft vattkoppor, ska du inleda en veckas medicinering som hämmar virusutsöndringen. Ett nytt prov för antikroppsanalys tas två veckor senare.
Om det andra provet är negativt, behövs ingen fortsatt undersökning.
Om det andra provet är positivt, skickar rådgivningen dig för fortsatta undersökningar till mödrapolikliniken.