Gå till sidans innehåll

Partnern som stöd för den gravida kvinnan

Som partner finns det många sätt att beakta graviditeten.

En graviditet varar i genomsnitt 40 veckor. Den är indelad i tre perioder

 • första trimestern (graviditetesveckorna 1–12)

 • andra trimestern (graviditetesveckorna 13–26)

 • tredje trimestern (graviditetesveckorna 27–40).

Utebliven mens är i regel det första tecknet på graviditet.

I början av graviditeten är illamående, trötthet och humörsvängningar de vanligaste symtomen som påverkar kvinnans ork i vardagen. Graviditet är dock inte en sjukdom. En förstående och stödjande attityd från partnern stärker den blivande mamman. Det som är bra för mamman är också bra för barnet.

Information om förändringarna i början av graviditeten i Kvinnohuset:

När andra trimestern börjar mår kvinnan vanligtvis bättre. När graviditeten fortskrider förändrar barnet som växer i livmodern kvinnans kropp och utseende. Kvinnor tolererar vanligtvis tillfälliga fysiska obehag eftersom man ser dem som en del av graviditeten.

För pappan eller partnern konkretiseras barnets existens under den andra trimestern. Barnets hjärtslag kan redan höras och sparkarna kan kännas genom mammans mage. På ultraljudsbilder syns barnets drag tydligt. I slutet av graviditeten, när magen växer, kan det vara svårt för kvinnan att hitta en bra ställning och uppfatta den egna kroppens gränser i vardagen. Även om den gravida kvinnan förändras på utsidan är hon på insidan fortfarande samma person som tidigare. Kvinnan måste få förstå att hon kan se bra ut även under graviditeten. Partnerns acceptans, förståelse och omsorg uppmuntrar kvinnan att glädja sig åt sin kvinnlighet i slutet av graviditeten.

De viktigaste frågorna i mitten och slutet av graviditeten behandlas i Kvinnohuset:

Om du har några frågor om graviditet och förlossning lönar det sig att diskutera dem med vårdpersonalen på rådgivningen och förlossningssjukhuset. Dessutom ger Kvinnohuset också information om graviditetsrelaterade förändringar och vanliga bekymmer och problem under graviditeten.

Graviditeten kan till exempel beaktas

 • genom uppmuntran och beröm. Även små positiva gester och ord kan stärka den känslosamma gravida kvinnan.

 • genom att prata om bådas tankar, förhoppningar och farhågor. Att tänka igenom saker tillsammans brukar föra parterna närmare varandra.

 • Ultraljudsbilden.

  genom att vara med på rådgivningen. Den första ultraljudsbilden av ditt barn får det att kännas verkligt. Mer information om undersökningarna i början av graviditeten på Kvinnohuset:

 • genom att delta i föräldrautbildning och pappagrupper och genom att besöka förlossningssjukhuset om det är möjligt.

 • genom att ta kontakt med barnet i livmodern genom att känna barnets rörelser och lyssna på hjärtslag. Du kan prata med, nynna, sjunga och spela musik för ditt barn. Ett barn i livmodern hör ljud.

 • genom att sköta matlagning och hushållsarbete.

 • genom att vara delaktig i inköpen av tillbehören för babyn.

 • genom att bära tunga väskor och varor för den gravida.

 • genom att ta ansvar för din egen hälsosamma livsstil. Att ändra sina rök-, rusmedel-, mat- och motionsvanor för att förbättra hälsan kan vara en bra utgångspunkt för en egen livsstilsförändring.

Uppdaterad 29.10.2020