Gå till sidans innehåll

Listerios och graviditet

Listerios är en sjukdom som orsakas av bakterien Listeria monocytogenes.

Listeria monocytogenes-bakterien finns i jordmånen, rätt ofta i små mängder i livsmedel, och i den normala floran i djurs och människors (5 procent) tarmar. Listerios är en sällsynt sjukdom. Årligen förekommer 0–5 listeriosfall bland gravida i Finland. Sjukdomsbilden är vanligtvis en mild luftvägsinfektion. Ibland kan symtomen vara diarré eller liknande som vid influensa med feber.

Listerios kan orsakas av att man äter oupphettad mat som innehåller mycket listeriabakterier. Livsmedel med hög risk är produkter som är avsedda att ätas oupphettade, har lång försäljningstid och där listeria kan föröka sig. Gravida borde undvika speciellt ostar gjorda av opastöriserad mjölk, mjuka ostar gjorda av pastöriserad mjölk samt vakuumförpackade gravade eller kallrökta fiskprodukter eller rom. Listeria kan föröka sig i kylskåpstemperatur.

Listeria sprider sig till fostret antingen via moderkakan eller som en stigande infektion från slidan. Hos gravida kan listeria orsaka en allvarlig livmoder- eller fosterinfektion, som utgör en avsevärd risk för missfall eller för att fostret eller den nyfödda dör. Det är mycket osannolikt med listerios som är farlig för fostret utan en infektion som ger mamman symtom. Diagnosen görs med bakterieodling, eftersom antikroppsanalys inte ger resultat.