Gå till sidans innehåll

Blodiga flytningar i början av graviditeten

Blödningar i början av graviditeten kan vara ett tecken på en onormal graviditet, missfall eller utomkvedshavandeskap, men det är inte alltid fallet.

Ungefär var fjärde kvinna som blivit gravid har vid den antagna tiden för mensen lite blodiga flytningar när den befruktade äggcellen fäster vid livmodern. Det här är normalt och helt ofarligt. Om blödningen är kraftigare än mensblödningen och du dessutom har smärtor som känns som sammandragningar, tyder symtomen på ett eventuellt missfall. Lätta, bruna flytningar och underlivssmärtor kan vara tecken på utomkvedshavandeskap. Infektion i slidan eller livmoderhalsen kan också orsaka lätta blödningar. Efter samlag kan det förekomma lätta, blodiga flytningar, vilket beror på förändringar i slemhinnorna som graviditetshormonerna orsakar.

Undersökningar

Vid oklara lägen kan jourpolikliniken kontrollera graviditetstestets resultat genom att fastställa mängden graviditetshormon i ett blodprov. Genom gynekologisk undersökning utreds om blödningen kommer från livmodern eller exempelvis från slidans slemhinnor. Graviditetens placering och fostrets livstecken kontrolleras med ultraljudsundersökning som vanligen görs genom slidan.

Egenvård

Blödning i början av graviditeten hindrar inte att man rör sig på normalt sätt, men om blödningen är rikligare, är det bra att ta det lugnt och vila. Det kan eventuellt minska blödningen. Man ska helst inte ha samlag när det förekommer blödningar.