Gå till sidans innehåll

Viktiga fettsyror under graviditeten

Fleromättade fettsyror är livsviktiga också under graviditeten. Kroppen kan inte producera de här fettsyrorna själv, så de måste fås ur maten.

Fleromättade fettsyror finns i mjukt fett. De viktigaste fettsyrorna är omega-3 och omega-6. Bra källor till omega-3-fettsyra är feta fiskar (t.ex. laxfiskar), rypsolja och valnötter. Omega-6-fettsyror finns i rypsolja och andra vegetabiliska oljor, som majs-, solros- och sesamolja.

Både omega-3- och omega-6-fettsyror behövs för kroppens normala funktioner, bl.a. för njurfunktionerna, regleringen av blodtrycket och upprätthållandet av motståndskraften. Omega-3-fettsyrorna minskar därtill risken för blodpropp. Fettsyror i båda omega-grupperna behövs och det är nödvändigt med tillräckligt intag av dessa fettsyror för att fostret och barnet ska utvecklas och växa normalt.

Fiskoljepreparat innehåller omega-3-fettsyror

Fiskoljepreparat marknadsförs att användas under graviditeten för att minska förhöjning av blodtrycket, minska risken för för tidig födsel och främja utvecklingen av barnets centrala nervsystem. Det finns dock inga forskningsresultat som bevisar att preparaten minskar förtidsbörd, risk för fostrets tillväxthämning eller barnets allergirisk. Det finns väldigt lite kunskap om hur fettsyror från kapslar beter sig i kroppen. Eftersom ingen nytta har bevisats, finns det ingen grund för att ta preparat under graviditeten, och därför rekommenderas det inte. Fiskleverolja ska man inte ta under graviditeten på grund av att den innehåller vitamin A. Renheten hos preparat som säljs som kosttillskott kontrolleras inte heller regelbundet.

Mångsidig kost

Däremot är hälsofördelarna med en mångsidig kost, som innehåller den rekommenderade mängden fisk samt andra livsmedel med mjukt fett obestridliga också med tanke på fostrets och barnets utveckling. Det är tryggast att få de viktiga omega-fettsyrorna direkt från maten. Maten innehåller också andra näringsämnen och därmed är intaget av omega-3- och omega-6-fettsyrorna i balans. En fiskmåltid 2–3 gånger i veckan och användning av vegetabiliska oljor i matlagningen räcker för att du ska få tillräckligt med omega-fettsyror också under graviditeten. Gravida kvinnor som är fiskallergiker eller vegetarianer ska på rådgivningen diskutera vad de ska äta för att säkert få tillräckligt med omega-fettsyror.

Om du under graviditeten tar omega-3-preparat, rekommenderas det att du slutar ta dem och andra fiskoljepreparat minst en månad innan planerat operationsingrepp eller den beräknade förlossningstiden. Omega-3-preparaten försämrar funktionen hos blodplättar (trombocyter) som behövs för att blodet ska koagulera. Nedsatt funktion hos blodplättarna innebär bland annat större risk för blödning i samband med ingrepp.