Gå till sidans innehåll

Operation av framfall och inkontinens

Operation av framfall och inkontinens förbättrar vanligtvis de sexuella funktionerna.

Framfall av organ i bäckenet (pelvic organ prolapse, dvs. POP) konstateras hos så många som 40 procent av alla kvinnor som fött barn. Operation används ofta för att behandla framfall som orsakar besvärliga symtom. Under operationen korrigeras slidväggen genom att forma den eller med hjälp av ett konstgjort material (nät).

Vid livmoderframfall avlägsnas också livmodern. Slidan är ett sexuellt organ och kirurgisk behandling av den förändrar oundvikligen anatomin, innervationen och blodkärlen, vilket kan påverka sexualiteten. Å andra sidan lider en tredjedel av kvinnorna med gynekologiskt framfall också av en sexuell funktionsstörning, som vanligtvis sammanhänger med framfallet. Ibland hindrar framfallet sexlivet helt och hållet.

En korrigering av framfall av den främre slidväggen med hysterektomi eller utan förbättrar enligt studier de sexuella funktionerna avsevärt och minskar smärta vid samlag. När det gäller en korrigering av den bakre väggen är resultaten av återställningen av den sexuella funktionen mer motstridiga. I synnerhet samlagssmärta kan inte alltid botas. Enligt en ny översiktsartikel avhjälper dock en framfallsoperation samlagssmärtan 2,5 gånger oftare än förvärrar den. Det finns begränsat med forskningsdata om sexualitet efter att framfall korrigerats med nät.

Urininkontinens stör vanligen sexlivet i stor utsträckning. Moderna kirurgiska tekniker kan vanligtvis också ge utmärkt lindring av inkontinens vid samlag. I enkätundersökningar som gjorts efter kirurgisk behandling har kvinnor rapporterat att deras sexuella funktioner har förbättrats betydligt.