Under barnsängstiden sker det igen stora hormonella förändringar i kvinnans kropp. Först sjunker nivåerna av östrogen- och progesteronhormoner som produceras av moderkakan. I början av amningen kommer prolaktin och oxytocin att spela en viktig roll. Under amningen upphör äggstockarnas hormonaktivitet så att östrogennivåerna hålls låga och menstruationen kan utebli i så mycket som ett år, i regel åtminstone så länge som man ammar på natten. Också äggstockarnas testosteronproduktion minskar under amningen, vilket dämpar den sexuella lusten. Låga östrogennivåer gör slemhinnorna i slidan tunnare och gör att de lätt ömmar och blöder.
Under graviditeten trycker och tänjer den växande livmodern på vävnaderna, vilket exponerar för framfall i underlivet. En vaginal förlossning tänjer kraftigt ut slidan och vävnaderna kring den, men slidan återfår sin normala form vanligen fram till efterkontrollen (6–8 veckor efter förlossningen). Om slidan eller mellangården har skadats under förlossningen eller mellangården har snittats, dvs. man har utfört en episiotomi, tar återhämtningen längre. I synnerhet efter snitt kan det förekomma smärtor i mellangården i flera veckor. Det tar ungefär 8–12 veckor efter förlossningen innan slidans och klitoris sexualreaktioner, blodfullhet, fuktighet, utvidgning och orgasmens intensitet återställs. Läs mer om återhämtning efter förlossningen:
Träna musklerna i bäckenbotten
Det är speciellt viktigt och rekommenderat att träna musklerna i bäckenbotten efter förlossningen. Regelbunden träning förebygger inkontinens och framfall och gör det dessutom lättare att känna den egna kroppen och sina sexualreaktioner. Vältränade bäckenbottenmuskler stöder organen i bäckenet och ländryggen samt kontrollerar förmågan att hålla igen urinering och tarmtömning. Du kan börja aktivera musklerna i bäckenbotten genast från och med de första dagarna efter förlossningen.
Bäckenbottenmusklerna syns inte, de sitter inne i bäckenet. Kraften i och kontrollen av bäckenbottenmusklerna kan försvagas bland annat till följd av graviditet och förlossning. Vältränade bäckenbottenmuskler är starka och du kan också slappna av i dem vid behov. De fungerar i samarbete med andra muskler och aktiveras vid ansträngning före de ytliga musklerna. En god hållning och att sköta om sin allmänkondition är viktiga faktorer som stöder rehabiliteringen. Läs mer om rehabilitering efter graviditet och förlossning:
När kan man börja ha sex?
Den bästa tidpunkten för att inleda sexlivet igen efter en förlossning varierar individuellt. Man kan pröva på att ha samlag när man inte längre har ont i mellangården och slidan. För de flesta kvinnorna är det första samlaget efter förlossningen smärtsamt.
Det rekommenderas att speciellt mammor som ammar använder glidmedel samt östrogenkräm för att förstärka de torra och tunna slemhinnorna, åtminstone tills menstruationscykeln och äggstockarnas hormonfunktion är återställd.
Lokal östrogenbehandling kan inledas till exempel genom att använda krämen varje kväll i en vecka och därefter 2–3 gånger i veckan. Ett annat alternativ är hormonlösa vagitorier med fuktgivande ingredienser som återfuktar och förstärker slemhinnan.
Det är skäl att besöka läkare om egenvården inte hjälper, du har blodiga flytningar eller om symtomen tyder på infektion.