Gå till sidans innehåll

Efterbehandling och efterkontroll vid abort

Man bör undvika infektioner efter en abort. Efterkontrollen säkerställer att graviditeten har avbrutits och att du har återhämtat dig från den.

Blödningar och blodiga flytningar fortsätter i genomsnitt två veckor efter aborten, men den individuella variationen är stor (6 dygn–6 veckor). Blödningen är vanligtvis rikligare de första dagarna. På grund av risken för inflammation rekommenderas inte samlag, bad i badkar, bastu eller simning så länge blödningen fortsätter.

Bra hygien förebygger infektioner. Använd gärna bindor, inte tamponger under efterblödningen och tvätta underlivet och byt binda alltid i samband med att du går på WC. Om du efter aborten får stark smärta i nedre delen av buken, feber eller illaluktande eller rikliga och ihållande flytningar, ska du kontakta jouren.

Efterkontrollen måste göras för att säkerställa att graviditeten avbrutits och återhämtningen gått bra. Kontrollen görs vanligen inom den öppna hälsovården cirka 3–4 veckor efter aborten, helst före slutet av graviditetsvecka 12.

Uppdaterad 16.11.2020