Gå till sidans innehåll

Menstruationscykel

Menstruationscykeln ger en rytm åt kvinnans liv och medför många olika känslor och fysiska känningar.

Alla upplever inte förändringarna i samband med mensen så starkt att de skulle vara ständigt medvetna om dem. Menstruationscykeln är ett tecken på könsorganens funktionsförmåga. Om mensen inte har börjat fram till 16 års ålder eller om den senare uteblir i över ett halvår, ska man söka sig till undersökningar. Störningar i menstruationen kan orsakas av bland annat ätstörningar och gynekologiska infektioner eller tumörer, som godartade myom.

I början av menstruationscykeln får hormon som utsöndras från hypofysen äggblåsan att växa och östrogenet som äggblåsan producerar gör för sin del att livmoderns slemhinna blir tjockare. Ungefär i mitten av cykeln spricker äggblåsan och äggcellen lossnar, det kallas ägglossning eller ovulation. Gulkroppen som utvecklas i stället för äggblåsan börjar utsöndra gulkroppshormon som har i uppgift att få livmoderns slemhinna att mogna för en eventuell graviditet. I slutet av cykeln förtvinar gulkroppen om ingen graviditet börjar och också mängden östrogen i kroppen minskar. Förtvinandet av gulkroppen startar menstruationscykeln. Redan innan blödningen börjar känner en del kvinnor förändringen i hormonutsöndringen som så kallade PMS-symtom.

Menstruationscykeln förbereder alltså kvinnans kropp för en eventuell graviditet. Den hormonella cykeln syftar till att öka den sexuella lusten före ägglossningen, då chansen till befruktning är som störst. Under ägglossningen kan kvinnan också utsöndra mer feromoner, dvs. ett ämne som gör att en lämplig partner upplever kvinnan som attraktiv. Skillnaden i sexuell lust är inte stor hos alla kvinnor, och många andra faktorer inverkar samtidigt på lusten, som livssituation, humör, stress, hälsotillstånd, näring samt den egna sexuella viljan eller önskan om sexuell aktivitet. Var och en har en mycket individuell sexlust och den kan ibland variera på överraskande sätt.

Uppdaterad 4.11.2020