Gå till sidans innehåll

Preventivmedel under barnsängstiden

Den lämpliga preventivmetoden avgörs under efterkontrollen.

Om en födande kvinna inte ammar helt ökar risken för graviditet ganska snabbt efter förlossningen (till och med om tre veckor), så det är ofta naturligt att diskutera preventivmedelsalternativ i samband med efterkontrollen.

Helamning skyddar ganska bra mot en ny graviditet i 6 månader, förutsatt att amningsintervallet är mindre än 4 timmar även nattetid och att kvinnan inte har mens. Det är dock inte nödvändigt eller aktuellt för alla att börja använda preventivmedel efter förlossningen.

Det råder ofta oklarheter kring preventivmedel under barnsängstiden och då är det bra att diskutera saken på rådgivningen. Rädslan för en ny graviditet kan också minska den sexuella lusten avsevärt. Om ni har samlag före efterkontrollen, är en omsorgsfull användning av kondom tillsammans med glidmedel en bra preventivmetod.

Om du vill börja använda ett hormonellt preventivmedel är alternativen p-piller med progestin (minipiller), p-stavar och spiral. Spiralen och stavarna kan sättas in redan under efterkontrollen. Du kan börja ta minipiller direkt efter kontrollen. En kvinna som inte ammar kan också börja använda kombinerade preventivpreparat minst 3 månader efter förlossningen.

Uppdaterad 13.11.2020