Gå till sidans innehåll

Sex under graviditeten

Graviditeten påverkar ofta sexualiteten och därmed sexlivet. Den kan inverka på både kvinnans och mannens sexuella lust.

Graviditeten påverkar ofta sexualiteten inom parrelationen. Sexualiteten är olika i olika faser av graviditeten. Förändringarna i kroppen och hormonfunktionen inverkar på kvinnans sexuella lust. Graviditeten kan också påverka partnerns lust.

I början av graviditeten kan man känna rädsla och oro för sex och i synnerhet samlag. Kvinnans kropp ändras och utmaningarna i början av graviditeten, illamående och trötthet kan påverka den sexuella lusten.

När graviditeten kommer längre kan kvinnans sexuella lust öka. Partnerns för sin del måste anpassa sig till kvinnans förändrade kropp och sexualitet. I slutet av graviditeten kan den förstorade livmodern orsaka begränsningar. Den fasen kräver kreativitet av paret för att hitta lämpliga samlagsställningar.

Förlossningen för paret närmare varandra och kan vara en erfarenhet som förstärker kvinnans sexualitet. Vid förlossningen är samma hormoner närvarande som vid samlag. Exempelvis oxytocin, det vill säga kärlekshormon, för förlossningen framåt.