Återhämtningen efter förlossningen börjar genast när den är över. Återhämtningen innebär att livmodern återgår till sin normala storlek, vilket kan kännas som eftervärkar. Efterblödningarna minskar gradvis.
Barnmorskan Johanna berättar i videon om återhämtningen efter en vaginal förlossning:
Tips för att främja läkningen av rupturer
Den viktigaste lokalbehandlingen genast efter förlossningen är att duscha med varmt vatten varje gång du går på wc. Använd inte tvål eller desinfektionsmedel på de yttre könsorganen eller i slidan. Duschandet förebygger infektioner som kan göra läkningen långsammare.
Sitt inte länge på den sydda rupturen. Det försvagar blodcirkulationen i området och gör läkningen långsammare. Använd vid behov dyna och halvsitt i stället för att sitta så att rupturen inte utsätts för stort tryck.
Smältande stygn försvinner på 2–3 veckor. Efter det är det bra att dagligen smörja in området med neutral, oparfymerad olja som du kan köpa på apoteket. Oljan gör ärret mer flexibelt och mjukare.
Under barnsängstiden kan de yttre könsorganens och slidans slemhinnor var torra, tunna och ömma, speciellt om din mens inte ännu har återkommit och du helammar. Det här beror på brist på östrogen. Slemhinnorna kan enkelt förstärkas lokalt med östrogensalva som kan köpas receptfritt på apoteket. Börja behandlingen med att applicera salva i slidan och på de yttre könsorganen varje kväll i en vecka och minska sedan användningen till 2–3 gånger i veckan. Salvan innehåller bara lite hormon och inverkan är lokal, så det är ofarligt att använda salvan också under amning.
När det blir aktuellt med samlag är det starkt rekommenderat att använda glidmedel om man fått en ruptur under förlossningen. De första samlagen kan göra ont, men oftast är smärtan övergående. Om smärtan håller i sig trots de ovan nämnda behandlingarna (olja, lokal östrogen, glidmedel), ska du uppsöka läkare.
Ruptur i ändtarmsöppningens slutmuskel
Ruptur i ändtarmsöppningens slutmuskel förekommer i ungefär en procent av de vaginala förlossningarna. Rupturen repareras omedelbart efter förlossningen och läker vanligtvis bra. Läkningen kontrolleras vid efterkontrollen som sker vid förlossningssjukhuset i stället för mödrarådgivningen. Långvariga problem är mycket sällsynta och kan behandlas. Rehabiliteringshuset har en guide med instruktioner för egenvård för rehabilitering efter ruptur i ändtarmsöppningens slutmuskel vid förlossning.