Gå till sidans innehåll

Vilka är de mest fertila dagarna under menstruationscykeln?

När kvinnans fertila period inträffar beror på hur lång hennes menstruationscykel är.

Sannolikhet för graviditet beroende på dagen för samlag och kvinnans ålder

Ägglossningen inträffar cirka 12–14 dagar före menstruationen. Längden på cykeln spelar därför en stor roll för en kvinnas fertila period, eftersom ägget bara är fertilt i ungefär 24 timmar efter ägglossningen. Spermierna däremot lever i 3–4 dagar i kvinnans kropp och är redo att befrukta ägget. Det har konstaterats att det är möjligt att bli gravid efter samlag som ägt rum till och med 5–6 dagar innan ägglossningen.

Du kan också bedöma den fertila perioden genom eventuella känningar av ägglossning eller förändringar i sekretet från livmoderhalsen: under ägglossning är sekretet klart genomskinligt och märkbart tänjbart, vilket gör det lättare för spermierna att komma in i livmodern.

Ägglossningstest (LH-test) är ett sätt att fastställa tidpunkten för ägglossningen. Testen används för att bestämma tidpunkten för när man utsöndrar som mest luteiniserande hormon (LH) som föregår ägglossningen (1–2 dagar före ägglossning). Det lönar sig att komma ihåg att om ni planerar in samlag bara i väntan på ett positivt ägglossningstest går ni miste om många bra dagar att försöka bli gravid. Regelbundna samlag varannan dag efter menstruationen är det bästa rådet för ett par som försöker bli gravida.

Konstatera graviditet

Graviditetshormon (hCG) börjar utsöndras så snart embryot har fästs. Om menstruationen uteblir eller är ovanligt sparsam kan du nu ta ett graviditetstest på apoteket rätt snart, eftersom testerna nuförtiden är väldigt känsliga. Många tester kan göras redan några dagar före förväntad menstruation, eller senast så snart menstruationen är försenad. Vid behov kan man ta ett nytt test med några dagars eller en veckas mellanrum.

Uppdaterad 3.11.2020