Munasolun irtoaminen eli ovulaatio tapahtuu noin 12–14 päivää ennen kuukautisvuodon alkua. Kierron pituudella onkin suuri merkitys naisen hedelmälliseen aikaan, sillä munasolu pysyy hedelmöityskelpoisena vain noin 24 tuntia ovulaatiosta. Siittiöt puolestaan elävät naisen elimistössä noin 3–4 vuorokautta hedelmöityskykyisinä. Raskauden on todettu alkaneen jopa 5-6 päivää ennen ovulaatiota tapahtuneista yhdynnöistä.
Hedelmällistä ajankohtaa voi arvioida myös mahdollisista ovulaatiotuntemuksista tai kohdunkaulan liman muuttumisesta: ovulaatioaikaan lima on selvästi kirkasta ja huomattavan venyvää, mikä helpottaa siittiöiden pääsyä kohtuun.
Ovulaatiotesti (LH-testi) on yksi tapa tarkentaa ovulaatiohetki. Testillä ajoitetaan ovulaatiota edeltävää lutenisoivan-hormonin (LH) erityspiikkiä (1–2 vuorokautta ennen ovulaatiota). On hyvä muistaa, että jos yhdyntä ajoitetaan vain odotellen positiivista ovulaatiotestiä, menetetään monta hyvää raskausyrityspäivää. Säännölliset yhdynnät parin päivän välein kuukautisten jälkeen onkin paras ohje raskautta yrittävälle parille.
Raskauden toteaminen
Raskaushormonia (hCG) alkaa erittyä heti alkion kiinnittymisen jälkeen. Kuukautisten jäädessä pois tai niiden ollessa poikkeavan niukat voi apteekin raskaustestin nykyisin tehdä varsin pian, sillä testien herkkyys on jo huomattavan hyvä. Useat testit voi tehdä jo paria päivää ennen kuukautisten alkamisen oletettua ajankohtaa tai viimeistään heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Testin voi tarvittaessa toistaa parin päivän tai viikon välein.