Gå till sidans innehåll

Minipiller, p-stavar och progestininjektioner

Preventivmedel som innehåller enbart progestin (gulkroppshormon) är progestin- dvs. minipiller, p-stavar och progestininjektioner. Det finns inte särskilt mycket forskningsresultat om hur de inverkar på sexualiteten.

Men en biverkning av dessa preparat som har rapporterats är minskad sexuell lust och orgasmsvårigheter. Å andra sidan är de vanligaste orsakerna till att sluta med dessa preventivmedel blödningsstörningar, akne och viktuppgång. Sämre humör och nedstämdhet har också förknippats med progestinpiller, så det är möjligt att en nedsatt libido beror på dessa förändringar och inte på att minipillren skulle ha en direkt inverkan på sexualiteten.

Humörförändringar förekommer i samma utsträckning som hos användare av kombinerade p-piller. Av dem som använder långverkande medroxiprogesteronacetat (DMPA) som injiceras i muskeln har 5,8 procent rapporterat nedsatt libido och av dem som har progesteronimplantat, dvs. p-stav, har bara 2,5 procent upplevt det. Å andra sidan finns det också studier där det inte upptäcktes några betydande skillnader i lust eller upphetsning mellan användare av kombinerade p-piller och DMPA.

Uppdaterad 4.11.2020