Siirry sivun sisältöön

Munasarjasyövän seuranta

Munasarjasyöpää seurataan erikoissairaanhoidossa naistentautien poliklinikalla kolmen vuoden ajan hoitojen päättymisestä.

Ensimmäisen vuoden aikana lääkärivastaanotto on kolmen kuukauden välein, toisen vuoden aikana neljän kuukauden välein ja kolmantena vuonna on kaksi puolivuotiskontrollia. Tämän jälkeen käytetään vielä oireenmukaista seurantaa (oirepoliklinikka) viiteen vuoteen saakka hoitojen päättymisestä.

Seurantakäynnillä kartoitetaan mahdollisia taudin uusiutumiseen viittaavia oireita sekä tehdään gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimus. Tarvittaessa otetaan verikokeita ja tehdään kohdennettuja kuvantamistutkimuksia. Vastaanotolla tuetaan henkistä sopeutumista sekä mietitään ratkaisukeinoja mahdollisiin syöpähoitojen aiheuttamiin haittoihin.

Mikäli munasarjasyöpä on todettu levinneessä vaiheessa, on taudilla vahva uusiutumistaipumus. Taudin uusiutumisen oireita voivat olla vatsan turpoaminen, suolenvetovaikeudet, poikkeavat vatsan alueen kivut tai hengenahdistus. Uusiutunuttakin tautia voidaan hoitaa, yleensä solunsalpaajahoidoin, mutta joskus myös uusintaleikkauksin. Uusiutuman hoidossa käytettävien lääkeaineiden valinnassa otetaan huomioon annettu aiempi hoito ja aika aiemman hoidon päättymisestä uusiutuman toteamiseen sekä mahdolliset aiemmista hoidosta jääneet haittavaikutukset.

Päivitetty 22.3.2022