Siirry sivun sisältöön

Raskauden toteaminen ultraäänitutkimuksessa

Ultraäänitutkimuksessa raskaus voidaan usein todeta jo viidennellä raskausviikolla. Varhaisultraäänitutkimus ei kuulu ilmaisiin kunnallisiin seulontatutkimuksiin.

Ultraäänitutkimuksessa kohdunsisäinen raskauspussi voidaan usein nähdä jo kolmannella viikolla hedelmöityksestä eli viidennellä raskausviikolla. Sikiön sydämen syke nähdään normaalissa raskaudessa useimmiten jo raskausviikolla kuusi (kuukautiset kaksi viikkoa myöhässä), mutta viimeistään raskausviikoilla 7-8.

Vaikka raskaus voidaan todeta ultraäänitutkimuksella jo varhain, tutkimukseen ei yleensä ole aihetta. Normaalissa raskaudessa voidaan odottaa ensimmäiseen seulontaultraäänitutkimukseen, joka tehdään yleensä raskausviikoilla 11–13. Seulontaultraäänitutkimusta varhaisempi ultraäänitutkimus voi olla aiheellinen, jos aiemmissa raskauksissa on ollut ongelmia (kohdun ulkoinen raskaus tai useita peräkkäisiä keskenmenoja) tai alkuraskaudessa esiintyy verenvuotoa tai voimakasta kipua.

Suositeltavin ajankohta varhaisraskauden ultraäänitutkimukselle on raskausviikoilla 7-9. Tällöin raskauden keston määrittäminen ja lasketun ajan tarkistaminen on jo varmempaa kuin varhaisemmilla raskausviikoilla. Mitä pidemmällä raskaus on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä normaali raskaus pystytään varmistamaan.