Siirry sivun sisältöön

Munasarjasyövän sukupienakasvaimet

Granuloosakasvaimet edustavat yleisintä tyyppiä niistä kasvaimista, jotka syntyvät munasarjan muista rakenteista, jotka voivat olla joko hormoneita tuottavia soluryhmiä tai tukikudoksen rakenteita.

Granuloosasolukasvaimet edustavat yleisintä tyyppiä pahanlaatuisista sukupienakasvaimista. Näitä tavataan kaiken ikäisillä, mutta useimmiten ikäryhmässä 40–60 vuotta. Ne tuottavat estrogeenia ja voivat siitä syystä kasvattaa kohdun limakalvoa, jolloin oireena on poikkeava verinen vuoto kohdusta. Oireena voi olla myös muu hormonaalinen häiriö, esimerkiksi kuukautisten loppuminen, hedelmällisyysongelmat tai rintojen arkuus. Itse kasvain voi oireilla ylimääräisenä muutoksena alavatsalla.

Gynekologisessa tutkimuksessa granuloosasolukasvain on tunnettavissa, ja ultraäänellä katsottaessa sen rakenteissa on tyyppimuutoksia, jotka voidaan tunnistaa. Veren inhibiinimäärityksellä granuloosasolukasvaimen olemassaolo varmistuu ja tätä inhibiinimääritystä voidaan myös käyttää seurannassa kasvaimen mahdollisen uusiutumisen osoittajana. Hoito on leikkaushoito. Myös uusiutunut kasvain pyritään mahdollisuuksien mukaan hoitamaan kirurgisesti. Hoitona voidaan käyttää myös solusalpaajahoitoja, yleisimmin bleomysiini-etoposidi-sisplatiini-yhdistelmää.

Muita sukupienakasvaimia ovat esimerkiksi gynadroblastooma ja sertolin-leydigin tuumori.

Päivitetty 22.3.2022