Siirry sivun sisältöön

Munasarjasyövän hoidon erityistilanteet

Munasarjasyövän hoidossa huomioidaan potilaan yleiskunto, ikä ja hedelmällisyys.

Ennen leikkausta annettava solunsalpaajahoito eli neoadjuvanttihoito

Joskus tautia todetaan vatsaontelossa niin laajalti, että mahdollisuudet hyvään leikkaustulokseen ovat huonot. Tällöin hoito voidaan aloittaa suoraan syövän lääkkeellisenä hoitona solunsalpaajin. Diagnoosi varmistetaan vatsaontelon tähystyksessä tai ultraääniohjauksessa otetusta koepalasta.

Leikkaukseen edetään kolmen solunsalpaajakuurin jälkeen, mikäli kuvantaen ja kasvainmerkkiainemäärityksen perusteella todetaan hoitovaste. Solunsalpaajahoidon keskelle sijoittuvasta leikkauksesta käytetään usein nimitystä intervallileikkaus. Intervallileikkauksen periaatteet ovat samat kuin heti hoitojen alussa tehtävässä leikkauksessa. Solunsalpaajahoitoja jatketaan vielä leikkauksen jälkeen.

Iäkäs potilas

Munasarjasyöpä on pääsääntöisesti varsin herkkä solunsalpaajille. Iäkkäille tai hauraille potilaille, joille leikkaus aiheuttaisi huomattavan rasituksen, voidaan koko hoito toteuttaa solunsalpaajahoitona. Iäkkäille potilaille solunsalpaajahoitoja voidaan antaa vain yhdellä lääkkeellä, yleensä karboplatiinilla, tai yhdistelmähoidossa käytettyjä lääkeannoksia pienennetään. Myös valkosolukasvutekijöitä käytetään vähentämään hoitoon liittyvää tulehdusriskiä.

Nuori nainen ja raskaustoive

Vaikka suurin osa epiteliaaliseen munasarjasyöpään sairastuneista naisista on jo menopaussi-iässä, nuoremmatkin naiset sairastuvat. Viime vuosina Suomessa 6 prosenttia munasarjasyövistä todettiin alle 45-vuotiailla naisilla. Mikäli munasarjasyöpä on tyypiltään vähemmän aggressiivinen (low grade) ja rajoittuu vain toiseen munasarjaan, syöpä voidaan leikata hedelmällisyyttä säästäen, jos naisella on vahva raskaustoive. Tällöin kasvain ja sen puolen munasarja ja munanjohdin poistetaan ja tehdään asianmukainen levinneisyyskartoitus tutkimalla vatsaontelo ja poistamalla muun muassa imusolmukkeita, vatsapaita ja tarvittaessa umpilisäke.

Hedelmällisyys säästäen leikattuja potilaita seurataan hoidon päättymisen jälkeen tiuhemmin kuin samanlaisen kasvaimen takia radikaalisti leikattuja naisia.

Päivitetty 22.3.2022