Leikkaushoitoon lähdetään yleensä vasta sen jälkeen, kun lapsiluvun koetaan olevan täynnä. Lääkäri arvioi vastaanotolla, tehdäänkö leikkaushoito polikliinisessä ympäristössä vai tarvitaanko leikkaussaliolosuhteet. Leikkaushoidon avulla pyritään palauttamaan normaali emättimen anatomia ja helpottamaan potilaan oireita.
Leikkaushoidossa limakalvon alla olevat laskeuman aiheuttaneet, periksi antaneet tukikudokset, pyritään kiinnittämään uudelleen. Joskus leikkaukseen on aiheellista liittää myös kohdunpoisto.
Ilman kohdunpoistoa tehtävät laskeumien korjaukset voidaan tehdä joko leikkaussalissa tai polikliinisesti. Leikkaussalissa anestesiamuotona on useimmiten spinaalipuudutus, harvemmin käytetään yleisanestesiaa eli nukutusta. Kohdunpoiston sisältävät leikkaukset tehdään aina leikkaussalissa.
Enenevässä määrin etu- ja takaseinämän korjauksia on alettu tehdä myös paikallispuudutuksessa. Polikliiniset toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa ja lisänä käytetään tavallisia kipulääkkeitä. Polikliinisten toimenpiteiden etu on nopea kotiutuminen ja toipuminen.
Leikkauksen jälkeen vältetään noin kuukauden ajan voimakasta ponnistelua uusiutumisen välttämiseksi. Tupakointi heikentää leikkauksesta toipumista ja lisää leikkauskomplikaatioiden määrää, jo leikkausta edeltävä ja leikkauksen jälkeinen tupakointitauko edesauttaa parantumista.
Laskeumat voivat leikkauksesta huolimatta uusiutua, syynä on yleensä kudosten heikentynyt kunto. Tällöin voidaan joutua harkitsemaan uusintaleikkausta. Uusintaleikkauksissa käytetään joskus apuna verkkomateriaaleja.