Siirry sivun sisältöön

Munasarjasyövän oireet

Munasarjasyövälle ei ole tyyppioiretta.

Munasarjasyöpä ei usein aiheuta mitään selviä oireita. Yleisimmin oireita ilmenee vasta siinä vaiheessa, kun tauti on jo laajemmin levinnyt vatsaontelon alueelle. Tyypillinen oire on taudin vuoksi vatsaonteloon kertyvän nesteen aiheuttama vatsan turpoaminen. Toisinaan itse kasvainkin voi tuntua kookkaana. Oireena voi olla myös vatsan tai lantion alueen kipuja.

Jos kasvain painaa virtsarakkoa tai suolta, voi esiintyä myös tihentynyttä virtsaamistarvetta tai suolen toiminnan muutoksia, muun muassa ummetusta, ripulia tai nauhamaisia ulosteita. Kasvain voi painevaikutuksellaan vaikeuttaa alaraajojen laskimokiertoa ja aiheuttaa syvän laskimotukoksen. Jopa keuhkoveritulppa voi olla munasarjasyövän ensimmäinen oire. Pitkälle edenneessä taudissa voi esiintyä yleiskunnon heikkenemistä, painon laskua, väsymystä ja voimattomuutta.

Vastaavia oireita voi esiintyä monien hyvänlaatuistenkin tilojen yhteydessä. Mikäli oireet ovat toistuvia tai kestävät yli kaksi viikkoa, tulisi hakeutua viipymättä lääkärin tutkimuksiin ja hoitoon.

Päivitetty 22.3.2022