Siirry sivun sisältöön

Raskauden keston määritys

Raskauden kesto voidaan määrittää viimeisten kuukautisten alkamispäivästä, jos kuukautiskierto on säännöllinen. Kesto määritetään täysinä viikkoina ja päivinä.

Normaali raskaus kestää keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa. Jos kuukautiskierto on säännöllinen, raskauden kesto ja laskettu aika voidaan määrittää viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Koska ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu yleensä 14 päivää kuukautisten alkamisen jälkeen, sikiö on todellisuudessa noin kaksi viikkoa nuorempi kuin mitä raskauden laskettu kesto osoittaa (esimerkiksi raskausviikolla kuusi sikiön ikä on neljä viikkoa). Jos kierto on kovin epäsäännöllinen, ei laskettua aikaa voida määrittää kuukautisista.

Joskus naisella voi esiintyä alkuraskaudessa ylimääräistä veristä vuotoa, joten raskauden kesto kannattaa määrittää alkuraskauden aikana kaikukuvauksessa. Kaikututkimuksessakaan ei välttämättä pystytä määrittämään tarkkaa laskettua aikaa. Jos kaikututkimuksen perusteella määritetyn ja kuukautisista määritetyn keston välinen ero on viisi päivää tai enemmän, merkitään raskauden todennäköiseksi kestoksi kaikututkimuksen tulos.

Raskauden kesto merkitään täysinä viikkoina ja päivinä, esimerkiksi 20 + 4, jolloin on menossa 21. raskausviikko. Laskettu aika ei ole koskaan tarkka, mutta suurimmassa osa raskauksista synnytys tapahtuu kaksi viikkoa ennen tai jälkeen lasketun ajan.