Blodiga flytningar i slutet av graviditeten

Cirka 10 procent har blödningar ur slidan under den andra halvan av graviditeten. Blodiga flytningar är alltid en orsak att uppsöka läkare.

Blödning i slutet av graviditeten kan bero på många olika saker. Det vanligaste är att blödningen tyder på att förlossningen har satt igång och att livmodermunnen har mognat och öppnar sig i samband med sammandragningarna. Då är blödningen oftast lätt. Om blödningen är kraftigare och kommer från livmodern ska man genast åka in till jouren på förlossningssjukhuset. Riklig blödning kan till exempel bero på föreliggande moderkaka eller att moderkakan lossnat för tidigt. Orsaken till blödningen kan också vara sår i slidan, polyp (onormal vävnadstillväxt på slemhinnan) i livmodermunnen, infektioner eller i ovanliga fall tumörer. Efter samlag kan lätt blödning från slemhinnan förekomma.

Läs mer:

Föreliggande moderkaka och fastsittande moderkaka

För tidig moderkaksavlossning

När kontakta läkare?

Vid blödning i slutet av graviditeten ska du alltid söka dig till jouren på förlossningssjukhuset, eftersom blödningen kan vara tecken på en allvarlig risk för fostret. Om blödningen är lätt, ska du först ringa jouren för att få närmare anvisningar. Vid riklig blödning är behovet av undersökning och åtgärder akut och du ska omedelbart åka in till sjukhuset i ambulans.

Undersökning och behandling

Fostret undersöks med hjärtfrekvenskurva och ultraljudsundersökning. Blödningen, smärtorna och sammandragningarna bedöms. Vid behov görs en gynekologisk inre undersökning för att uppskatta blödningens omfattning och se om den kommer från livmodern. Behandling ges enligt det som är orsaken till blödningen.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  20.9.2017