Förbereder för förlossning och förlossningen

Du kan förbereda dig på förlossningen genom att fundera över dina egna önskemål och träna avslappning. Videorna ger information om förlossningens olika faser. De visar inte en riktig förlossning.

​​​​​​
Även om det inte i förväg med säkerhet går att säga vad som kommer att hända under förlossningen, är det bra att fundera över och skriva ner sina egna tankar och förhoppningar kring förlossningen. Blanketten Tankar om den kommande förlossningen​ är ett bra hjälpmedel för det. Du kan fylla i blanketten och ha den med dig i slutet av graviditeten, till exempel mellan rådgivningskortet.

Avslappning med hjälp av andningen

Avslappningsövningen hjälper dig att fokusera och hitta dina inre resurser för förlossningen.


 

Öppningsskedet

I förlossningens öppningsskede förkortas livmoderhalsen och livmodermunnen öppnas. Genom övergångsskedet övergår öppningsskedet i utdrivningsskedet (krystningsskedet) och därefter i barnets födsel. En förstföderskas förlossning tar cirka 12–24 timmar. För omföderskor är förlossningen vanligen klart kortare. ​

Uppföljning av fostret under förlossningen

Fostrets tillstånd följs upp med CTG-kurva under förlossningen. Första CTG tas när mamman kommer in för förlossning och senare allt enligt situationen.


Förlossningen

Förlossningens öppningsskede övergår via övergångsskedet i krystningsskedet och barnets födelse. Efter barnet kommer moderkakan ut. Det kallas efterbördsskedet.


Hudkontakt med den nyfödda

Babyn lyfts upp på mamman för att få hudkontakt strax efter födseln. Oftast börjar babyn suga på brösten under den första hudkontakten.
Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  30.7.2018