Svullnad

Svullnad förekommer hos majoriteten av gravida kvinnor. Svullnaden beror på extra vätska i kroppen som graviditeten orsakar.

​​Bakgrunden till svullnad under graviditeten är hormonella förändringar samt att vätskemängden i blodcirkulationen ökar. Därtill trycker den växande livmodern på blodådrorna i bäckenet, vilket gör att blodcirkulationen i benen blir långsammare och vätska avlägsnas sämre ur vävnaderna. Om man sitter eller står stilla länge ökar också svullnaden i benen. I upprätt ställning ökar tycket i venerna och vätska sipprar utanför blodådrorna och leder till att benen svullnar. Att sitta länge trycker ihop de stora blodådrorna i låren, vilket gör att blod- och lymfcirkulationen i benen blir långsammare eller svagare.

Svullnaden ökar vanligen under dagen och är typiskt som värst på kvällen. Under natten när benen vilar minskar svullnaden, men istället kan det förekomma värk i benen.

Kraftig svullnad i slutet av graviditeten kan ibland vara kombinerad med smärta och en stramande känsla och klåda på huden. Svullnad i benen är oftast ofarligt och något som hör till en normal graviditet, i synnerhet om svullnaden förekommer symmetriskt i båda benen. Genast efter förlossningen kan svullnaden till en början öka, men den går i regel ner snabbt när mamman igen kan börja röra sig normalt.

Förebyggande och behandling av svullnad

Det är bra att under hela graviditeten dricka mycket vatten och undvika saltig mat. Att hålla benen högt och motionera lugnt (t.ex. gång, stretching) kan också hjälpa. Det går att försöka förebygga svullnad i benen genom att använda knä- eller lårhöga stödstrumpor. Vätskedrivande läkemedel ska inte tas under graviditeten, eftersom de kan ha en skadlig inverkan på moderkakans funktion. Men man behöver inte låta bli att äta naturliga vätskedrivare, som ananas, jordgubbar, grönt te.


När kontakta läkare?

Om bara det ena benet är svullet och ömt, kan det bero på en ventrombos och det är bäst att uppsöka läkare.

Läs mer:

Ventrombos

Om det i slutet av graviditeten (efter 22:a veckan) på kort tid (några dagar) bildas kraftig svullnad som håller i sig dygnet runt inte bara i benen, utan också på den övriga kroppen och i ansiktet, kontakta rådgivningen, som kontrollerar blodtryck och protein i urinen. Om svullnaden är kombinerad med både förhöjt blodtryck och protein i urinen, kan det tyda på preeklampsi, det vill säga havandeskapsförgiftning.

Läs mer:

Preeklampsi (havandeskapsförgiftning)

Svullnad vid handlederna kan orsaka karpaltunnelsyndrom som ofta leder till att fingrarna domnar på natten.

Läs mer:

Karpaltunnelsyndrom


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  19.9.2017