Halsbränna

Halsbränna är ett vanligt besvär under graviditeten. Oftast beror den på att den växande livmodern ökar trycket i bukhålan.

Halsbränna beror vanligen på att ökat buktryck. Trycket ökar på grund av en större yttre press på magsäcken än tidigare när den utvidgas efter en måltid. Samtidigt gör de hormonella förändringarna att matstrupens slutarmuskel blir slappare, vilket kan leda till att den sura vätskan som behövs för matsmältningen läcker över i matstrupen. Vätskan innehåller rikligt med olika enzymer som i kontakt med matstrupens vägg orsakar en inflammationsliknande irritation, som man upplever som halsbränna.

Symtomen kan vara en brännande och stickande känsla mitt i den övre delen av magen eller direkt bakom bröstbenet. Rapningar kan stöta upp magsaft ända till svalget, vilket känns som en sur smak i munnen eller en brännande känsla i svalget. Typiskt är att symtomen förvärras när man ligger ner eller böjer sig framåt.

Det går att försöka lindra halsbränna med att äta mindre mängd på en gång och undvika starkt kryddad, fet och stekt mat. Undvik tung mat för nära läggdags, så att magsäcken hinner tömmas innan du lägger dig och magmunnen inte utsätts för så stort tryck som genast efter måltiden.

Om du ligger på din högra sida, kan magsäcken tömmas lättare än om du ligger på den vänstra sidan. Ligg med huvudet högre, så minskar trycket mot matstrupen. De här ställningarna lindrar symtomen när du ligger ner. Symtomen kan lindras med receptfria läkemedel från apoteket, som minskar irritationen i matstrupen och magsäcken. Be dock om råd av en farmaceut och förklara din situation, så att du får hjälp att ur sortimentet välja just det preparat som passar dig bäst. Vissa läkemedel mot halsbränna är receptbelagda. Det är också viktigt att du beskriver dina symtom för personalen på rådgivningen.

När kontakta läkare?

Även under graviditeten kan det förekomma andra sjukdomar i magsäcken eller matstrupen som ger mycket liknande symtom som halsbränna. Du ska uppsöka läkare om dina symtom inte lindras med ovan beskrivna metoder på några veckor eller om du i samband med halsbrännan har stark, kontinuerlig smärta i övre delen av magen.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.9.2017