Illamående

Lätt illamående i början av graviditeten är normalt och så många som 80 procent av alla gravida kvinnor lider av det. Kräkningar förekommer hos hälften av alla kvinnor i början av graviditeten.

​​​​​​​​​​​​​​

För de flesta börjar illamåendet och kräkningarna i 4:e–7:e graviditetsveckan, för vissa tidigare, men för alla i regel före 9:e graviditetsveckan. Ofta blir också lukt- och smaksinnet känsligare. Symtomen är vanligen starkast på morgonen, men illamående kan förekomma vilken tid som helst på dygnet eller hela tiden.

Det har inte gått att visa på någon tydlig orsak till graviditetsillamående. Det antas att förklaringen ligger i bl.a. hormonella skäl. Halten av graviditetshormonet beta-hCG, som produceras av moderkakan, har ändå inget direkt samband med hur svårt illamåendet är. Men illamåendet kan vara svårare t.ex. vid tvillinggraviditet där halten av beta-hCG är högre än vanligt. I vanliga fall går illamåendet över fram till den 16:e veckan.

Graviditetsillamående och kräkningar orsakar inte missfall, ökar inte risken för en för tidig förlossning och gör inte heller att fostret växer långsammare. Endast ungefär en kvinna på hundra lider av svårt graviditetsillamående (hyperemesis gravidarum). Kräkningarna är då häftiga och täta. Illamåendet och kräkningar orsakar mycket sällan problem för själva graviditeten. Svårt graviditetsillamående fortsätter i regel klart längre än den första tredjedelen (12:e–13:e veckan).

Små mellanmål ofta under dagen kan hjälpa mot illamåendet. Att äta och dricka tillräckligt är viktigt trots illamåendet.

Det finns ingen direkt läkemedelsbehandling mot graviditetsillamående, utan det går att lindra genom livsstil och diet. Det lönar sig att minska på hobbyer som orsakar psykisk stress och vila mer. Rekommendationen är att äta lite i gången, undvika tung, fet och kryddstark mat och hellre äta sådant som känns bra för en själv.


Läs mer:


När kontakta läkare?

Du ska uppsöka läkare om ditt allmäntillstånd försvagas, du lider av kräkningar och går ner i vikt. ​ 

Uppdaterad  28.5.2018