Domningar i händerna

I slutet av graviditeten kan det förekomma domningar och ibland också smärta i handlederna och händerna. Orsaken till domningarna kan vara karpaltunnelsyndrom.

Karpaltunnelsyndrom

Domningar och eventuell smärta i handleden och handen beror ofta på nerven som går genom handleden har kommit i kläm på grund av svullnad. Nerven är i kläm i den så kallade karpaltunneln och därför kallas åkomman karpaltunnelsyndrom. Likadant tryck på nerven kan också uppkomma till följd av upprepad ensidig belastning av handleden eller fingrarna.

Symtom

Symtom på att nerven är i kläm är bland annat domningar främst i tummen, pekfingret och långfingret, men också bara ett finger kan vara domnat. Det är typiskt att symtomen uppträder på natten och de lindras av att du skakar händerna. Domningar kan förekomma också t.ex. när du skriver på dator eller kör bil. Fingrarnas finmotorik kan tillfälligt försämras och du fäller saker eftersom greppet mellan fingrarna försvagas.

Behandling

Karpaltunnelsyndrom som uppkommer under graviditet läker i regel av sig själv efter graviditeten. Symtomen kan lindras genom att undvika att anstränga handleden och att inte ha den i ställningar som provocerar domningen. Om besvären är störande på natten, kan du prova att ha ett handledsstöd när du sover. Stödet hindrar handleden från att böja sig på natten, vilket ofta lindrar symtomen. Operation behövs mycket sällan under graviditet.

När kontakta läkare?

Om du utöver domningar upplever störande, kontinuerlig smärta eller fingrarnas tryckkraft minskar avsevärt, vänd dig i första hand till rådgivningens läkare, som bedömer behovet av fortsatta undersökningar.


Föregående sidaNästa sida

 


 

Uppdaterad  15.9.2017